Vrei sa controlezi lumina de acasa de oriunde? Comutatoarele la distanta, solutia ideala

Cu siguranta, intrerupatorul clasic de lumina isi face treaba foarte bine: porneste si opreste lumina. Totusi, poti obtine ceva mai multe de la un intrerupator daca adopti tehnologia moderna. Variantele moderne adauga functionalitati noi luminii si reusesc sa aduca o multime de avantaje. Cel mai mare avantaj este dat de faptul ca permit controlul de la distanta.

Care este modul de functionare al comutatorului la distanta?

Exista mai multe tipuri de comutatoare de acest fel, fiecare cu modul sau de functionare. Majoritatea insa, se bazeaza pe wi-fi sau bluetooth, in asa fel incat sa poata fi conectate la telefon si sa fie controlate cu usurinta. Atunci cand decizi sa cumperi un astfel de produs, ai de ales intre urmatoarele variante:

  • Comutatoarele RF. Functioneaza pe baza unui semnal radio. Din pacate, nu vei putea sa le controlezi de la distante mai mari de 100-200 de metri. Partea buna este ca vei putea sa aprinzi si sa stingi becul fara a te mai ridica din pat.
  • Comutatoarele IR. Functioneaza pe acelasi sistem pe care functioneaza si telecomanda TV. Acestea au un receptor IR incorporat ce poate sa fie controlat prin intermediul telecomenzii. Nici aceasta varianta nu este tocmai cea mai fiabila, in conditiile in care obstacolele pot opri semnalul. Totusi, la fel ca si in cazul comutatoarelor RF, vei putea sa stingi becul fara a te mai ridica din pat.
  • Comutatoarele de la distanta. Daca vrei sa controlezi lumina de la distanta mare, atunci trebuie sa te orientezi spre un inrerupator bluetooth sau Wi-Fi. Practic, nu va mai fi o distanta minima de la care sa poti controla lumina iar avantajele sunt uriase. Spre exemplu, atunci cand esti in vacanta poti da senzatia ca este cineva acasa, aprinzand si stingand luminile dupa dorinta. Aceste comutatoare pot fi controlate direct de pe telefonul mobil si vin la pachet si cu alte functionalitati interesante, cum ar fi controlul culorii pe care o da lumina.

Cele mai atractive comutatoare sunt, asadar, cele prin bluetooth sau wi-fi. Daca alegi sa achizitionezi un astfel de produs, asigura-te ca functioneaza corect. Daca totul este ok, vei putea sa economisesti foarte multa energie, vei putea sa iti securizezi casa si vei obtine o doza mare de confort. In plus, instalarea unui comutator inteligent nu este atat de dificila precum ai credea, fiind la fel de facila ca si instalarea unui comutator normal.

Daca vrei sa comanzi un astfel de produs, pe smarthome360.ro gasesti cateva optiuni cat se poate de interesante, la preturi mai mult decat atractive.