Vizita de studiu în Ungaria pentru persoanele cu dizabilitaţi intelectuale

5 mai, Timişoara

Un grup de 5 autoreprezentanţi – persoane cu dizabilităţi intelectuale şi 2 însoţitori din cadrul Fundaţiei “Pentru Voi” au participat la o vizită de studiu de 3 zile în Ungaria. Aici au vizitat atelierele protejate, centrul de zi şi locuinţele protejate din cadrul Fundaţiei “Şanse Egale” din localitatea Csömör.

Vizita s-a desfăşurat în cadrul proiectului Economia socială – o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeşte în oameni!”.

Delegaţia „Pentru Voi” a vizitat peste 10 ateliere protejate în care se desfăşoară o paletă variată de activităţi, precum: asamblare clipsuri perdele, umeraşe sau jucării, atelier de lumânări, prodese ceramice, picturi, confecţionare mături, confecţii textile, ţesătorie, lăcătuşerie, grădinărit şi multe altele. În cadrul acestor ateliere sunt angajate cu contract de muncă 250 persoane cu diferite dizabilităţi şi boli psihice.

S-a vizitat şi un complex de locuinţe protejate cu supraveghere permanentă şi cu supravegnere medie, un centru de zi cu patru grupe nelucrative în care se desfăşoară activităţi de meloterapie, kineto-terapie, pictură etc.

A fost o experinţă inedită pentru autoreprezentanţii noştri – persoane cu dizabilităţi intelectuale angajate în Unitatea protejată “Pentru Voi”. Unii dintre ei nu au mai fost niciodată într-o altă ţară şi niciunul din ei nu a mai văzut cum lucrează persoanele cu dizabilităţi în alte ţări. Au învăţat de la colegii lor din Ungaria să desfăşoare şi alte tipuri de activităţi, dar şi să fie mai riguroşi în privinţa programului de lucru şi mai serioşi la locul de muncă.

În luna iulie, 10 autoreprezentanţi şi însoţitorii lor din cadrul Fundaţiei “Şanse Egale” din Csömör ne vor întoarce vizita prin participarea la o şcoală de vară internaţională pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale, organizată în România, în cadrul aceluiaşi proiect.