Verifica atent anvelopele inainte de montaj

anvelope iarna pregatite

Sezonul rece este pe sfarsit iar temperaturile incep incet, incet sa se ridice spre plus. Noile conditii meteo obliga soferii sa pregateasca masina pentru noul sezon cald si sa faca o inspectie tehnica aprofundata masinii, pentru a schimba piesele care s-au stricat in timpul sezonului rece. O schimbare importanta ce trebuie facuta odata cu venirea sezonului cald, in special dupa ce temperatura exterioara a crescut peste 7 grade celsius este montarea unor anvelope vara. Dupa pragul termic de 7 grade, pneurile de iarna nu ofera performanta necesara pentru un condus sigur. Cauciucul folosit in constructia pneurilor de iarna este mai moale, avand in compozitie siliciu ce garanteaza ca anvelopele nu vor ingheta in timpul sezonului rece, insa cand sunt folosite pe timpul verii sunt foarte maleabile si nu ofera sustinerea necesara. Multi soferi prefera sa circule o perioada mai indelungata cu pneurile de iarna pe timpul verii, sustinand ca nu exista dezavantaje, insa pericolul de accident este major iar uzura este intensa intr-o perioada scurta de timp.

Prin urmare, este esential sa montati un set de cauciucuri vara dupa ce temperatura creste peste 7 grade, atunci fiind esentiale. Majoritatea soferilor au un set de anvelope vara ramas de la sezonul trecut, iar acum trebuie doar sa-l monteze inapoi. Inainte de montarea lor pe masina, este important sa analizati atent starea lor pentru a fi siguri ca montati anvelope intr-o stare buna si sigure pe masina. Cum sunteti siguri ca aveti cauciucuri in stare buna? Analizati atent starea lor, in special urmatoarele aspecte:

  • starea flancului

In timp, datorita socurilor mecanice precum luatul cu viteza a bordurilor sau a gropilor, pot aparea galme sau taieturi pe flanc, care scad rezistenta la socuri, in special in timpul condusului cu viteza. Daca observati taieturi sau galme pronuntate pe flancul anvelopei, este recomandat sa montati anvelope noi si sa nu riscati sa rulati cu cauciucuri intr-o stare precara.

  • gradul de uzura

Legislatia auto in vigoare stipuleaza ca limita de uzura este de 1.6mm, sub acel prag cauciucurile nu mai sunt sigure si nu mai ofera performanta necesare unui condus fara pericole. Este important sa analizati intr-un mod frecvent gradul de uzura si sa montati anvelope noi daca sunt prea uzate. De asemenea, observati si tipul de uzura, daca uzate doar pe flanc sau pe margine, inseamna ca sistemul de directie este defect si trebuie sa reparati sistemul de directie si sa montati anvelope noi.

  • tipul de profil

Tipul de profil este important, legislatia in vigoare obligand sa aveti acelasi tip de profil pe o axa a masinii. De asemenea, daca aveti masina cu tractiune integrala, este esential sa aveti pe toate 4 rotile acelasi tip de profil si cu aceeasi inaltime a benzii de rulare. Aceasta recomandare este pentru binele sistemului de tractiune integrala, daca exista diferente de inaltime intre anvelope, diferentialul poate sesiza asta ca fiind o inclinatie a terenului si sa fie solicitat mai intens.

Daca sunteti pusi in situatia de a schimba anvelopele si sa montati anvelope noi, este esential sa cumparati anvelope noi si sa le montati pe masina. Cea mai rapida si eficienta metoda de a cumpara un set nou este de a lua anvelope online. Este cea mai rapida si sigura metoda prin care puteti sa achizitionati un set nou de cauciucuri auto rapid si sigur.