Universitatea de Medicina din Cluj a demarat un parteneriat cu o universitate portugheza

30 mai 2012

Disciplina de Reumatologie a Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca, a demarat, vineri, 18 mai 2012, un parteneriat cu departamentul de Reumatologie al Universitatii de Medicina Coimbra din Portugalia, una dintre cele mai vechi universitati din Europa.
Anuntul a fost facut in cadrul unui eveniment gazduit de Departamentul de Reumatologie al UMF Iuliu Hatieganu, condus de Prof. Dr. Simona Rednic - si s-a bucurat de participarea directorului departamentului de Reumatologie portughez, Prof. Dr. Jose Antonio Pereira da Silva.
De asemenea, invitatia celor doi experti a fost onorata si de alti 50 de specialisti reumatologi din universitatile de medicina Tg. Mures, Iasi, Sibiu, precum si din centrele clinice de reumatologie din Transilvania, Banat si Moldova.
Provocarea evenimentului a fost aceea de a gasi solutii diagnostice si terapeutice in unele cazuri dificile, pe baza celor mai noi si cuprinzatoare date stiintifice. Au fost prezentate cazuri reale, care au ridicat probleme de diagnostic sau conduita terapeutica.
„Diagnosticul reumatologic nu este intotdeauna simplu, pacientii sufera in general mult, iar tratamentul nu este usor. Spre deosebire de conceptia generala cum ca pacientii cu „reumatism” sunt varstnici si au doar durere cu care insa se poate trai, bolnavii cu reumatisme inflamatoare sunt adesea tineri, in plina viata sociala si profesionala si cu multe probleme dincolo de durerea cronica si handicapul fizic, cum ar fi riscul cardiovascular crescut, mortalitatea crescuta, boli asociate. Posibilitatile terapeutice s-au largit enorm in ultimii ani pentru acesti pacienti, dar alegerea corecta a pacientilor pentru diverse terapii active, monitorizarea acestora si recunoasterea precoce a complicatiilor raman o provocare pentru reumatologii practicieni”, spune Prof. Dr. Simona Rednic.
In a doua parte a evenimentului s-a abordat problema durerii si al riscului cardiovascular legat de tratamentul acesteia, trecandu-se pe rand in evidenta posibilitatile de tratament - ca si riscurile legate de aceste terapii. Balansul beneficiu-risc in orice act medical este esential si primordial, dar, în general, bolile sunt „mai rele” decat medicamentele, potrivit concluziilor participantilor la eveniment.
Universitatea Coimbra, infiintata în anul 1290, a ales ca misiune pentru departamentul sau de Reumatologie, promovarea fericirii prin excelenta in ingrijire - “Promoting happiness through excellence of care”.
La finalul evenimentului, expertii au concluzionat ca, la doua extreme ale Europei, si despartiti de mii de kilometri distanta, felul in care se practica reumatologia este remarcabil de asemanator, iar impartasirea experientelor, intrebarilor si dubiilor medicale este foarte utila pentru imbunatatirea vietii pacientilor.
Evenimentul de la Cluj-Napoca face parte din seria “MSD Expert Forum” si a fost sustinut de MSD sub egida “Impreuna pentru viata, sanatate prin cunoastere”.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram