fbpx

„ Unitate în diversitate Tranziţie de la şcoala la viaţa activa inclusiv pentru studenţi aparţinând altor culturi „ a ajuns la

Federatia Asociatiilor de Basarabeni din Romania (FAB Romania) impreuna cu partenerii proiectului „Unitate in diversitate! Tranzitie de la scoala la viata activa inclusiv pentru studenti apartinand altor culturi!” – Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR), Loop Operations si Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa (CRCA), au desfasurat pana in momentul de fata 23 sesiuni de consiliere si orientare in cariera, in cadrul carora au fost consiliati 186 de studenti si masteranzi ce studiaza in domeniile IT, transporturi si constructii.
Proiectul urmareste dezvoltarea capitalului uman la nivelul regiunii de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, precum si asigurarea accesului neingradit la oportunitati de angajare pentru persoanele din grupul tinta (studenti si masteranzi ce studiaza in domeniile IT, transporturi si constructii) indiferent de mediul sau etnia din care acestia provin.
Obiectivul principal al proiectului presupune dezvoltarea aptitudinilor de munca pentru 500 de studenti si masteranzi proveniti din medii multiculturale ce se afla in etapa de tranzitie de la scoala la viata activa si facilitarea acestui proces prin crearea, derularea si optimizarea unui program integrat si personalizat de orientare profesionala si consiliere in cariera. Totodata, in cadrul proiectului se vor organiza stagii de practica in cadrul unor organizatii partenere atat publice cat si private, ce desfasoara activitati relevante in domeniile pe care studentii din grupul tinta pe studiaza.
Cele 23 sesiuni, care s-au desfasurat in perioada 20 octombrie 2014 – 28 noiembrie 2014, au fost structurate de carte expertii Loop Operations in 3 parti, dupa cum urmeaza: 1) sesiuni de informare, 2) consiliere de grup si 3) consiliere individuala. Astfel, studentii si masteranzii aflati in cautarea unui loc de munca au fost ajutati sa isi poata defini si evalua propriile competente (aptitudini, capacitatea de invatare, cunostinte) si sa dobandeasca abilitatile necesare elaborarii unui plan de cariera pe termen mediu si lung.
Astfel, în cadrul sesiunilor au fost prezentate metode de eficientizare a CV-ului si a scrisorii de intentie, accentul fiind pus pe analizarea si imbunatatirea CV-ului, in vederea inmultirii sanselor de obtinere a unui loc de munca. Totodata, studentii participantii au fost implicati in jocuri de rol cu scopul de a li se eficientiza modul de prezentare in cadrul unui interviu: dress-code, care sunt intrebarile cheie, ce se poate spune si ce nu, precum si principalele aspecte de care trebuie sa tina cont in cautarea unui loc de munca si in planificarea carierei.