Unii dintre liceeni nu mai sustin o proba la Bacalaureat

13 iunie 2016

Incepand cu anul scolar 2009 – 2010, in Romania s-a introdus proba de Competente digitale la Bacalaureat, obligatorie pentru toti liceenii. Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care doresc sa echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL si astfel, sa nu mai sustina acest examen.
Ministrul Educatiei, domnul Adrian Curaj, declara, adresandu-se elevilor in cursul lunii mai, ca examenul de validare a competentelor digitale din cadrul Bacalaureatului National nu ar mai trebui sa fie unul formal: "Este important sa avem certificate de calitate, iar cei care faceti IT stiti bine ce valoare au certificatele — valideaza cu adevarat niste competente, certificate puternice cu care va puteti duce si negocia jobul, pozitia, participarea in diverse locuri. As vrea ca de la anul — ca anul acesta nu pot influenta - echivalarea sa fie in continuare, dar, pe de alta parte, examenul de validare a competentelor digitale sa nu mai fie unul formal. (...) cred ca trebuie sa avem incredere ca dumneavoastra, cand absolviti, aveti competente necesare daca decideti sa le validati sau sa le folositi mai tarziu".

Nu exista niciun motiv particular datorita caruia tinerii s-ar putea naste alfabetizati digital, asa cum nu exista un argument conform caruia ei ar fi in stare sa conduca nativ un automobil sau, firesc, sa se nasca stiind deja sa scrie si sa citeasca. Alfabetizarea digitala, la fel ca si alfabetizarea conventionala, reprezinta ceva ce trebuie invatat. Studiile practice arata ca tinerii nu detin competente digitale in mod intrinsec pentru a utiliza tehnologia in siguranta si eficient, iar aptitudinile dobandite in mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete. Acestia nu isi pot construi abilitatile digitale fara sprijin prin instruire si educatie. Tinerii sunt incurajati sa opteze pentru instruire si certificare IT la standard international in situatia in care, astazi, aptitudinile IT sunt obligatorii pentru a face fata cerintelor de pe piata muncii. Dovedirea competentelor digitale si increderea in propriile abilitati pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari cu recunoastere globala.

ECDL PROFIL permite candidatilor sa isi construiasca un profil de module ECDL in functie de propriile nevoi. In acest fel, este posibila certificarea ECDL exact pe competentele pe care un anumit job sau program de studiu le cere. Au fost create doua Profiluri ECDL destinate elevilor - Permisul ECDL PROFIL START BAC si Permisul ECDL PROFIL BAC, care pot fi dezvoltate apoi permanent.
Programa pentru evaluarea competentelor digitale si obtinerea ECDL PROFIL BAC adresat elevilor corespunde materiei pe care liceenii o parcurg in cadrul orelor de TIC din programa scolara pentru clasele a IX-a si a X-a. Astfel, ei se pot pregati chiar in cadrul orelor de la scoala pentru obtinerea unei certificari cu recunoastere internationala. Avand deja Permisul ECDL PROFIL BAC, elevii pot solicita in clasa a XII-a echivalarea probei de competente digitale.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram