fbpx

UNICEF: parerea tinerilor conteaza

„Ne bucuram ca, in preajma Zilei Internationale a Tinerilor, putem organiza la Iasi o intalnire cu tinerii si le putem oferi prilejul sa-si spuna opiniile despre cum si-ar dori sa relationeze cu parintii lor, ce si-ar dori sa afle si ce ar trebui sa stie acestia. Opiniile tinerilor conteaza, trebuie sa ii incurajam sa si le exprime si sa tinem cont de ele caci viitorul nostru, al tuturor, depinde de ei”, a declarat Luminita Costache, Specialist Politici Sociale, UNICEF Romania. „Consideram ca este important si benefic sa le oferim parintilor cu adolescenti informatii relevante care sa ii ajute sa inteleaga mediul in care copiii lor adolescenti cresc, provocarile la care ei trebuie sa raspunda si sa gaseasca noi modalitati de a comunica si de a-i sprijini astfel incat tinerii sa devina adulti independenti si sa se bucure de reusite”, a completat Luminita Costache.
Curricula de educatie parentala pentru parinti cu adolescenti vine sa completeze seria de curricule de educatie parentala dezvoltate in ultimii ani de UNICEF Romania in parteneriat cu Holt Romania (pentru parinti cu copii intre 0-3 ani, parintii cu copii in ciclul primar si parintii cu copii in ciclul gimnazial).
Conform publicatiei UNICEF Starea copiilor lumii 2011 cu tema „Adolescenta: o varsta a oportunitatilor”, in Romania, in 2009, erau 2,4 milioane de tineri cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani. Ei au peste doua milioane de sperante si vise pentru un viitor mai bun si peste doua milioane de idei pentru a schimba lumea. Ei reprezinta, de asemenea, peste doua milioane de vieti care au nevoie sa fie hranite, ingrijite si sustinute.
Fiecare tanar si fiecare tanara trebuie sa aiba sansa sa aiba un cuvant de spus in legatura cu deciziile care le pot schimba viata si care vor defini viitorul al nostru, al tuturor. Trebuie sa tinem cont de parerile tinerilor pentru a putea lupta eficient impotriva problemelor care ii pot afecta: a somajului si sacaciei, pentru a invinge inegalitatea de sanse si toate formele de discriminare, pentru a reduce bolile si marginalizarea.
La 17 decembrie 1999, Adunarea Generala a ONU a declarat 12 August ca fiind Ziua Internationala a Tinerilor. In fiecare an, aceasta zi are o tema care sintetizeaza scopul, directia si obiectivele initiativelor legate de tineri din anul respectiv. In 2012, tema este „Sa construim o lume mai buna cu implicarea tinerilor” si este un indemn global pentru tinere si tineri, dar si pentru alti actori din intreaga lume sa dezvolte si sa se implice in parteneriate cu si pentru tineri pentru a construi o lume mai buna.
Mai multe detalii despre Ziua Internationala a Tinerilor, precum si o harta cu toate evenimentele organizate in lume pentru a celebra aceasta zi puteti vedea aici.

Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta.

In Romania, UNICEF sustine drepturile copiilor prin programe de sanatate si nutritie, educatie de calitate, precum si prin protectia copiilor impotriva violentei, neglijentei si HIV/SIDA. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatilor, fundatiilor si a guvernelor.