Un vas de wc cu rezervor încastrat, o soluție interesantă dacă îți modernizezi baia

Bagno.ro este site-ul unde se găsesc atât vase de wc cu rezervoare încastrate, cât și cu rezervoare ale căror montaj se poate face lângă perete, pe pardoseală sau suspendat.

Ele se vând sub formă de seturi compuse din: vasul de toaletă propriu-zis, rezervor, cadru și capac. Deși sunt mai scumpe decât wc-urile clasice, ele sunt de mare efect și dau un aspect extrem de modern oricărei băi în care sunt amplasate.

Argumente pentru un vas de toaletă suspendat

De ce să alegi un vas cu rezervor de wc încastrat? Motive sunt o mulțime. Iată doar câteva dintre acestea:

– Aceste articole sanitare inovatoare se bucură de multă popularitate în rândul utilizatorilor, deoarece conferă eleganță băii și sunt extrem de versatile, potrivindu-se în diferite variante de amenajări interioare.

– Țevile și celelalte accesorii de montaj sunt total ascunse în spatele cadrului de susținere a vasului de toaletă, această structură fiind acoperită de plăci de faianță sau de marmură, uneori chiar de panouri din rigips vopsit.

– Un vas de toaletă cu rezervor de wc încastrat economisește spațiul deoarece nu prezintă un suport de podea (nu are picior), fapt ce îl face ca să ocupe o suprafață mai mică decât un corp sanitar tradițional, astfel se mărește vizual o cameră de baie, lucru deosebit de important mai ales dacă este vorba de o astfel de încăpere cu dimensiuni reduse.

– Un vas de toaletă cu rezervor încastrat face economie, deoarece mecanismele de furnizare și evacuare sunt mai scurte (deși jetul de apă e mai puternic).

– O astfel de instalație sanitară este mai puțin zgomotoasă deoarece, de cele mai multe ori, are o izolare fonică mai bună.

– Deoarece nu prezintă un picior de susținere, un astfel de wc modern suspendat, care se instalează pe un cadru, direct pe perete, lasă întreaga podea disponibilă pentru o amenajare estetică, indiferent cât de complexă ar fi aceasta și, mai mult decât atât, permite instalarea unei podele termoizolante.

Având în vedere cele enumerate mai sus, nu e de mirare că mulți proprietari de locuință care au decis în ultima vreme ca să își renoveze băile și-au montat astfel de toalete de lux. Da, putem considera asemenea tipuri de produse sanitare obiecte destinate acelora cu venituri medii sau mari, deoarece ele costă mult mai mult decât cele tradiționale. Dar merită investiția, deși au totuși chiar și ele o serie de neajunsuri.

Minusurile unei toalete suspendate

Dezavantajele nu se referă doar la prețul lor destul de ridicat, dar și la faptul că montajul este mult mai dificil decât în cazul unei instalații clasice.

Dacă o toaletă tradițională se poate monta relativ ușor de către orice instalator, ba chiar și de către un meșter care nu are o atestare în acest sens, nu același lucru se poate spune despre un vas de wc suspendat cu rezervor încastrat, unde în mod obligatoriu este nevoie ca să se apeleze la profesioniști pricepuți în realizarea de astfel de lucrări de anvergură într-o baie.

Complexitatea instalației sanitare este în acest caz destul de mare, motiv pentru care meseriașii trebuie să aibă o nu doar experiență destul de vastă în domeniu, îndemânare, dar și cunoștințe tehnice speciale privind montajul unor asemenea produse, deoarece altfel se poate produce un fiasco de proporții (mai exact, toaleta montată se poate desprinde, se pot produce defecțiuni în funcționare și chiar inundații de proporții în baie).

Există varianta de toalete suspendate tip bloc monolit, dar și toalete suspendate de tip cadru.

Cele mai multe instalări se fac în interiorul pereților unde accesoriile sunt montate, la exterior rămânând doar vasul de toaletă.

Instalarea blocurilor pentru toalete are o construcție mai simplă și un preț mai accesibil, dezavantajul constă doar în faptul că se poate instala doar pe un perete principal nu și pe un perete despărțitor sau realizat din materiale relativ fragile,  precum ar fi lemnul sau plăcile de rigips.

Opțiunea mai complexă și mai scumpă este aceea a unor sisteme de toalete suspendate care includ cadre din oțel rezistent la coroziune de care sunt atașate componentele necesare.

Varianta unei toalete cu cadru, chiar dacă este mai complicată, are avantajul că poate să se instaleze oriunde în baie, inclusiv dacă este vorba de perete din lemn sau rigips.

Aceia care se tem că o astfel de toaletă ar putea să se desprindă și să cadă pe podea nu au de ce să se îngrijoreze: cu toate că pare relativ fragilă, producătorii au realizat produse care rezistă cu succes la greutăți extrem de mari care merg uneori și până la câteva sute de kilograme.

Clienții ar trebui mai degrabă să se orienteze ca să cumpere componentele ce vor fi ascunse în perete de cea mai bună calitate, mai precis ca acestea să fie confecționate din polimeri rezistenți sau din metale care au fost tratate cât se poate de bine pentru a rezista la coroziune, de-abia după aceea să aleagă vasul de toaletă suspendat care poate fi confecționat din diferite materiale, cel mai adesea din porțelan sau faianță simplă sau glazurată.

Porțelanul este utilizat la confecționarea articolelor sanitare deoarece suprafața acestor obiecte finite este perfect netedă, lucru ce blochează acumularea de murdărie și facilitează foarte mult curățarea acestora.

Varianta mai puțin costisitoare este aceea a realizării produselor sanitare din faianță, un material din clasa buget ce seamănă destul de mult cu porțelanul, doar că are o structură ceva mai grosieră. O alternativă de compromis între porțelan și faianță, este cea a faianței glazurate.

Din acest motiv, înainte de a face o astfel de achiziție în trend – un wc suspendat, este bine ca să cereți o consultație unui specialist în instalații, care vă poate sfătui cel mai bine dacă puteți să vă modernizați baia cu o asemenea toaletă sau ar fi mai bine ca să rămâneți la variantele clasice, mai simplu de instalat într-o baie obișnuită, mai ales dacă este vorba de un apartament de bloc.