fbpx

Un nou tip de ransomware ameninta dispozitivele cu Android

Programele ransomware sunt o amenintare tot mai mare pentru utilizatorii de Android. Expertii G DATA au prezis o crestere suplimentara a programelor malware de Android ce va depasi valorile valorile din 2015. Pe de alta parte, campaniile de atacuri actuale au atins un nou nivel al calitatii. Pana acum, aplicatiile rau intentionate aveau succes pe un dispozitiv mobil, datorita utilizatorilor care instalau o aplicatie – in general, din surse nesigure. Infractorii cibernetici au descoperit o modalitate de contrabanda cu ransomware si alte tipuri de malware care nu presupune niciun fel de interactiune din partea utilizatorulului. Vizitarea unui site manipulat este tot ce trebuie. Atunci cand se intampla acest lucru, are loc o infectie drive-by si un program daunator este instalat pe dispozitivul mobil. Expertii in securitate explica noua metoda de infectare in actualul G DATA Mobile Malware Raport, care este disponibil online.
„Smartphone-urile si tabletele sunt foarte populare printre infractorii cibernetici, iar atacurile au crescut calitativ, in mod semnificativ, in acest an. Utilizatorii trebuie sa se asigure ca dispozitivul lor mobil beneficiaza de o protectie completa si sa pastreze permanent sistemul de operare actualizat. Acest lucru asigura ca majoritatea amenintarilor sunt prevenite intr-o anumita masura.”
Christian Geschkat, product manager al solutiilor mobile G DATA

Cum actioneaza infectiile drive-by?
Infractorii online ataca servere web si seteaza site-uri web create special. Apoi atrag utilizatorii pe aceste site-uri prin e-mailuri spam sau publicitate. In acest fel, malware-ul ajunge pe dispozitiv fara stirea utilizatorului, exploatand brese de securitate din sistemul de operare Android.
Aproape 9.500 de cazuri noi de malware de Android in fiecare zi
1.723.265 aplicatii noi de malware de Android in prima jumatate a anului 2016, reprezinta o crestere de mai mult de 30% fata de cea de-a doua jumatate a anului 2015. In medie, expertii G DATA au detectat 9.468 noi aplicatii malware pe zi pentru sistemul de operare Android. Acest lucru inseamna ca o noua tulpina de malware a fost raportata la fiecare 9 secunde. Analistii au identificat deja mai multe aplicatii malware in prima jumatate a anului decat in intreg anul 2014.