Un nou program RoRec a fost lansat in cadrul Targului International de Servicii si Utilitati Publice TUP 2011

15 septembrie 2011
Autor:
dowmedia08

Sisteme de colectare DEEE inspirate din practicile WEEE Forum este un program de documentare si workshopuri organizate cu suportul asociatiilor colective membre in WEEE Forum din cateva tari vest europene cu experienta si rezultate relevante in domeniu.

“Dupa deschiderea primelor cinci locatii din Reteaua Nationala RoRec a Centrelor de Colectare DEEE in parteneriat cu primariile, venim in sprijinul comunitatilor carora le sunt necesare astfel de servicii, printr-un program adresat reprezentantilor autoritatilor locale. Obiectivele acestui nou program sunt documentarea, transferul de know how, odata cu asimilarea unor modele de lucru pentru cresterea performantei serviciilor oferite populatiei.”, a declarat dnul Liviu Popeneciu, presedinte Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.

Primariile interesate de acest program sunt rugate sa contacteze Asociatia RoRec, la numerele de telefon 021/2327182 sau 021/2327183 si pe email la [email protected], pentru mai multe detalii legate de temele de documentare, agenda intalnirilor si perioadele de deplasare.

Programul a fost anuntat in cadrul sesiunii de comunicare “Deseurile in Romania si legislatia europeana aplicabila – Solutii posibile, contributii ale actorilor implicati”, un eveniment realizat de Grupul de Presa REPORTER, cu sprijinul Asociatiei RoRec, in cadrul Targului International de Servicii si Utilitati Publice 2011, desfasurat la Romexpo in perioada 8-11 septembrie.

La sesiunea de comunicare au participat reprezentanti ai autoritatilor centrale, ai Garzii Nationale de Mediu si ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului – precum si reprezentantii din teritoriu, primarii, reciclatori si industria de profil, producatorii de electronice si electrocasnice.

Temele de discutie au inclus: “Performanta si durabilitate in managementul deseurilor de ambalaje”, o privire de ansamblu asupra colectarii selective si a evolutiei din ultimii ani in ceea ce priveste infrastructura pusa la dispozitia populatiei, dar si cresterea in 2010 cu 60% a cantitatii de deseuri de ambalaje colectate, fata de 2009, tema prezentata de dna Lorita Constantinescu, director comunicare Eco-Rom Ambalaje; “Romania VerDEEE”, in timpul careia dnul Marius Costache, director general GreenWEEE a anuntat lansarea Green Lamp, o noua companie a grupului care asigura servicii de colectare, tratare si reciclare deseuri de echipamente de iluminat; “Co-procesarea deseurilor in industria cimentului”, prezentare sustinuta de catre Marilena Dracea, director tehnic CIROM, in cadrul careia au fost evidentiate avantajele co-procesarii in fabricile de ciment a deseurilor de varii tipuri; “Cadastrul Verde al Municipiului Bucuresti – Registrul Spatiilor Verzi”, sustinuta de dnul Valeriu Manolache, reprezentant al Directiei de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, care a surprins starea spatiilor verzi din capitala, alaturi de mecanismele de monitorizare ce urmeaza a fi implementate in alte doua orase.

Sesiunea de comunicare s-a incheiat cu prezentarea sustinuta de dnul Liviu Popeneciu, presedinte RoRec, referitoare la proiectul Reteaua Nationala RoRec a Centrelor de Colectare, realizate in parteneriat cu primariile, ca fiind o solutie ce raspunde nevoilor comunitatilor, autoritatii locale si producatorilor.

“Legislatia europeana, transpusa la nivel national, ne impune sa colectam deseuri electrice, cel putin 4 kilograme anual/locuitor. Prin recentul HG 1037/2010 guvernul stabileste obligatia pentru un punct de colectare DEEE in fiecare localitate, iar in orase sau municipii, pentru fiecare 50.000 de locuitori. Responsabilitatea acestui demers revine autoritatilor publice locale. Astfel se concretizeaza oportunitati reale pentru a armoniza nevoia comunitatilor de a beneficia de structuri coerente de colectare a DEEE, cu cea a autoritatii - care trebuie sa realizeze aceste centre si sa ofere cetatenilor un serviciu de proximitate, precum si cu cea a producatorilor care sunt responsabili pentru preluarea deseurilor colectate si finantarea operatiilor de tratare si reciclare.”, a adaugat dnul Liviu Popeneciu, presedinte Asociatia RoRec.

Initiativa Asociatiei RoRec a fost remarcata de catre dnul Gabriel Abos, Secretar de stat, noul Presedinte al ANPM, drept o solutie cu potential pentru cresterea fluxului deseurilor electrice, in prezent de numai 1,2-1,5 kg pe cap de locuitor anual. Acesta a indemnat autoritatile locale sa acorde o mai mare atentie acestui serviciu destinat populatiei, astfel contribuind la evitarea procedurilor de infringement, ca urmare a neindeplinirii cotei anuale impuse prin legislatia in vigoare.

Sesiunea de comunicare din cadrul TUP a fost un schimb de opinii dintre reprezentantii autoritatilor locale care beneficiaza deja de solutiile de colectare oferite de RoRec si cei care au fost interesati de implementarea unui sistem de colectare DEEE, dar si intelegerea realitatilor intregului lant al gestinonarii deseurilor: cantitatea colectata dintr-o comunitate este urmarita atent de-a lungul tuturor etapelor de tratare si reciclare, pentru ca fractiile valoroase obtinute sa fie reintroduse in circuitul industrial, iar tehnologiile folosite sa nu afecteze mediul si sanatatea populatiei.

Asociatia Romana pentru Reciclare - RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti producatori europeni de electrocasnice cu activitate in Romania. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea in sectorul economic de materii prime.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram