Turismul rural – instrument eficient de reinsertie a grupurilor vulnerabile

8 octombrie 2015

Consiliul Judetean Ilfov, alaturi de Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa si Fundatia Crestina Rhema – partenerii în implementarea proiectului “Intreprinderi sociale responsabile”, au organizat in data de 10.09.2015, la Brasov, masa rotunda cu tema “Turismul rural – instrument de reinsertie a grupurilor vulnerabile”. Evenimentul face parte din campania de promovare a economiei sociale derulate in cadrul proiectului, fiind cel de-al IV-lea eveniment de acest gen.

Organizat in cel mai important centru turistic din regiunea de dezvoltare Centru – una dintre regiunie de implementare a proiectului, evenimentul a reunit reprezentanti ai organizatiilor non-profit cu experienta in domeniul economiei sociale si reprezentanti ai autoritatilor locale. Discutiile s-au axat pe beneficiile aduse de asocierea celor doua concepte – economia sociala si turismul rural.

Participantii la eveniment au cazut de acord in ceea ce priveste utilitatea celui de-al treilea sector ca instrument de sustinere a dezvoltarii locale prin cresterea participarii grupurilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic pe piata muncii si prin adaptarea produselor si serviciilor obtinute de structurile de conomie sociala la nevoile pietei.
Stakeholedii prezenti au considerat foarte importanta implementarea urmatoarelor actiuni:
 identificarea principalelor forme de turism cu indicatorii de dezvoltare specifici,
 caile de durabilizare a turismului in aceasta unitate administrativa,
 promovarea turismului in dezvoltarea durabila a judetului.
Totodata, acestia au furnizate exemple concrete despre infiintarea unei intreprinderi sociale – cum ar trebui planificata dezvoltarea unui model de economie sociala de catre autoritatile locale si/sau societatea civila, care sunt principalele aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand se dezvolta un plan de afacere sociala, care sunt resursele necesare, care au fost barierele aparute in procesul de infiintare si dezvoltare a unui SES.
In urma discutiilor, specialistii din domeniu au evidentiat faptul ca Romania are un potential urias sa devina o destinatie atractiva pentru turistii care cauta experiente autentice, in mijlocul unor comunitati traditionale, acest potential putand fi exploatat in mod eficient prin intermediul structurilor de economie sociala.
Proiectul „Intreprinderi sociale responsabile” este cofintat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Dintre rezultatele concrete ale proiectului putem enumera: dezvoltarea competentelor, cunostintelor si stimei de sine pentru un numar de 400 de persoane vulnerabile (din regiunile Bucuresti – Ilfov si Centru); 100 dintre acestea vor participa la un program de formare in domeniul antreprenoriatului social; dezvoltarea unui numar de 11 structuri de economie sociala in cele doua regiuni si crearea unui numar total de 72 de locuri de munca (atat in mediul urban, cat si in mediul rural), 48 dintre acestea urmand a fi ocupate de persoane apartinand grupurilor vulnerabile.

Pentru mai multe informatii referitoare la acest proiect ne puteti contacta la adresa de mail: [email protected].

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram