Trusa de prim ajutor. Ce este, de unde o cumperi și cine trebuie să dețină una

26 mai 2021
Autor:
The Markers

Obligatorie și pentru șoferi, trusa de prim ajutor nu este un element care să poată fi neglijat nici în alte contexte. Orice instituție sau spațiu în care se desfășoară activități comerciale, de cultură și artă, de învățământ, alimentație publică sau cazare are nevoie de o trusă de prim ajutor. Firește, aceasta trebuie utilizată atunci când o persoană este victimă a unui eveniment nefericit care îi pune în pericol integritatea corporală. Nu de puține ori, trusa de prim ajutor a fost elementul care a făcut diferența dintre viață și moarte și care a ajutat la salvarea oamenilor aflați în situații dificile. Legislația română definește foarte clar entitățile care sunt obligate să dețină o trusă de prim ajutor, dar și elementele care trebuie să fie conținută de un astfel de set. Mai mult decât atât, tot prin lege este definită și valabilitatea unei truse de prim ajutor, deoarece aceasta trebuie să fie periodic schimbată. Asta pentru a exista siguranța că elementele care o compun sunt conforme cu standardele de calitate și funcționale la orice moment este necesară utilizarea lor. Cu ajutorul acestui material vei descoperi care sunt rigorile impuse prin lege cu privire la trusa de prim ajutor, dar și de unde poți achiziționa modele omologate și de calitate superioară.

Cine trebuie să dețină o trusă de prim ajutor și ce conține aceasta

Prin ordinul nr. 427 din 14 iunie 2002, Ministerul Sănătății și Familiei a definit trusa de prim ajutor și a stabilit ce trebuie să conțină aceasta, dar și care sunt entitățile care sunt obligate să dețină una. Ulterior, odată cu pătrunderea în Uniunea Europeană, legislația a mai suferit modificări. Cu certitudine, însă, următoarele spații tipuri de spații trebuie să aibă în componență posturi de prim ajutor fixe, care este obligatoriu să fie dotate cu o trusă de prim ajutor:

 

  • unitățile de învățământ;
  • spațiile destinate activităților culturale și artistice;
  • căminele de studenți și de bătrâni;
  • autogările și aeroporturile;
  • spațiile comerciale și depozitele;
  • secțiile de producție;
  • restaurantele și hotelurile;
  • spațiile în care sunt prestate servicii destinate populației.

 

Aceste spații sunt definite mai în profunzime în textul legii însă, în esență, orice spațiu în care are constant acces un număr de minimum cinci persoane este un spațiu care trebuie dotat cu trusă de prim ajutor. Ea trebuie să fie însoțită și de accesorii care să faciliteze prinderea pe un perete, în așa fel încât să fie accesibilă oricui are nevoie să o folosească, în orice moment. De asemenea, este necesar ca trusa să fie avizată și omologată de Ministerul Sănătății.

 

În ceea ce privește conținutul unei truse de prim ajutor, acesta poate fi mai mult sau mai puțin complex, însă există un minim obligatoriu. Fără acest set de bază, nicio trusă nu va putea fi considerată ca fiind omologată sau valabilă. Absența unei truse de prim ajutor omologate atrage amenzi foarte mari pentru entitățile vinovate, în caz de control. Din trusă nu pot să lipsească, printre altele, role de leucoplast, pipe Guedel, un deschizător de gură din material plastic, o foarfecă cu vârfuri poante, un dispozitiv de respirație gură la gură, pansament, fașă de tifon mică și mare, alcool sanitar, apă oxigenată, rovanol, ace de siguranță sau o broșură cu instrucțiuni de prim ajutor.

 

Vesta Magazin îți pune la dispoziție truse de prim ajutor omologate, cu o valabilitate de 30 de luni de la data fabricației și cu o garanție de 24 de luni de la același moment. Poți accesa site-ul magazinului pentru a descoperi lista completă a elementelor din trusă, precum și pentru a comanda o variantă de calitate, la un preț accesibil.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram