Trucuri pentru părinți: cum poți să îi înveți pe copii să fie interesați de artă?

18 mai 2021
Autor:
livepr

Dacă Google te-a adus aici, cel mai probabil ai un prichindel căruia vrei să îi stârnești interesul în privința mijloacelor de exprimare artistică. Nu suntem cititori în gând și nici nu deținem un glob de cristal – știm acest lucru exclusiv pentru că acest articol a fost optimizat în mod special pentru acest tip de Google search.

Dacă tot ai ajuns aici, ce ai spune dacă am și afla împreună câteva sugestii care te pot ajuta să îl faci pe copilul tău să fie mai interesat de artă? Până la urmă arta e departe de a fi doar un moft, o vocație pe care o au exclusiv artiștii sau o pasiune pe care o pot avea doar oamenii foarte bogați.

Arta te poate ajuta să te descoperi, să descoperi lumea și, cel mai important, deschide drumuri în jurul cărora pot crește comunități. Iar dacă vorbim despre copii în mod special, un copil care învață să iubească arta va deveni un adult mai autonom și mult mai creativ.

Nu e nevoie să îl obligi pe cel mic să studieze toate operele lui Kandinsky sau să asculte 10 ore pe zi interviuri cu Keith Haring pentru a-l apropia mai mult de artă. E suficient să te inspiri din ideile de mai jos și să le adaptezi la situația copilului tău.

  • „Walk the talk”

Când americanii spun „walk the talk” se referă la puterea exemplului și la faptul că ar trebui să fim autentici și să aplicăm tot ceea ce propovăduim.

Dincolo de acest considerent general, cei mici învață cel mai bine prin puterea exemplului, așa că dacă vrei să îi faci să calce mai des într-o galerie de artă, cel mai ușor îi poți învăța acest lucru fiind chiar tu cel sau cea care merge des în galerii de artă.

Nu poți să pretinzi ca prichindelul tău să adore galeriile de artă câtă vreme tu nu ai fost un exemplu în acest sens. Concluzia? Dacă vrei să îl înveți pe cel mic un anumit comportament, fii chiar tu cel sau cea care afișează acel comportament.

  • Nu îl forța

Dacă ești un mare iubitor sau iubitoare de artă, atunci în mod sigur îți vei dori ca și cel mic să împărtășească dragostea ta pentru artă și să aveți interese artistice similare. E în regulă să îl expui pe copil la cât mai multe genuri artistice, însă nu încerca să îl forțezi să îi placă ceea ce vede.

Până la urmă scopul e ca prichindelul tău să descopere lucruri care îl bucură cu adevărat și nu să adere cu forța la pasiunile tale. Pasiunea pentru artă se descoperă, nu se impune.

  • Expune-l la cât mai multe genuri artistice

Ce ai mai putea face pentru ca micuțul tău să ajungă să fie interesat de artă? Ai mai putea, de exemplu, să îi oferi diversitate. Copiii se plictisesc foarte repede, așa că nu ar fi o idee bună să îl duci pe copilul tău doar la expoziții ale pictorilor impresioniști (de exemplu). Încearcă să îl expui tuturor curentelor artistice dintr-o anumită nișă, chiar și la cele care nu îți sunt neapărat pe plac.

Poate că micuțul tău va adora pictura, la fel ca tine, însă s-ar putea să nu se simtă atras(ă) de impresionism – ca tine – ci de dadaism, suprarealism sau artă abstractă. Tocmai de aceea e foarte important să îi prezinți chiar și genurile care pe tine nu te atrag.

  • Încearcă să fii un părinte „prezent”

Copiii zilelor noastre sunt expuși constant la tehnologie, iar atenția lor poate fi mult mai greu de câștigat.

Arta înseamnă, printre altele, să fii prezent în moment, așa că prichindelul tău ar trebui să învețe în primul rând acest lucru. Cu cât învață mai repede cum să fie prezent în moment, cu atât va reuși să se dezlipească mai des de viața online și să acorde atenție lucrurilor din jurul său (iar aici putem include, evident, și arta).

Ce mai poți face? Ai mai putea, de exemplu, să fii chiar tu un om prezent în moment: fă-ți timp să desenezi împreună cu copilul tău, răsfoiți cărți cu lucrări artistice, mergeți în natură și observați lucrurile care vă înconjoară etc. Toate aceste lucruri s-ar putea să te ajute să îl convingi pe cel mic că arta deschide drumuri spre lumi fascinante, pe care le poate explora de fiecare dată când calcă într-o galerie de artă.

  • Fii deschis(ă)

Dacă tu îți dorești ca micuțul tău să fie interesat de artă, s-ar putea ca și el/ea să pretindă ca tu să fii, în schimb, interesat(ă) de filmele cu supereroi, de exemplu. Chiar dacă tu nu ai niciun fel de pasiune pentru filmele cu supereroi, încearcă să îl lași pe cel mic să îți prezinte pasiunea lui și să îți explice de ce iubește filmele cu supereroi.

Copiii sunt captivați de tot felul de lucruri, la fel ca adulții, iar adulții trebuie să învețe să respecte acest lucru. În plus, dacă prichindelul tău observă că tu ești încântat(ă) să descoperi lucruri noi și să afli mai multe despre pasiunea lui, s-ar putea să facă și el același lucru atunci când vine vorba despre pasiunea ta – arta.

  • Încurajează creativitatea

Arta este sinonimă cu creativitatea, așa că mai poți face un lucru pentru a-l convinge pe cel mic că arta e interesantă și că merită atenția lui - fii creativ(ă) zi de zi, chiar și cu lucrurile mărunte. Cum te ajuta asta? E simplu: atunci când transformi arta în joacă, șansele ca prichindelul să devină interesat sunt mult mai mari.

Ai putea, de exemplu, să îl cooptezi într-un proiect DYI de pictură a pereților camerei lui/ei, să vă distrați pictând pereții cu tot ceea ce îi place, iar la final să îi explici că tot ceea ce ați făcut e o formă de artă. Acesta e un mod mai puțin formal și mult mai interesant/captivant de a-l aduce pe cel mic mai aproape de artă.

În concluzie, acestea sunt doar câteva dintre modalitățile pe care le poți folosi pentru a-l determina pe copilul tău să ia în considerare ideea că arta te poate transforma într-un om mai bun.

Nu uita că puterea exemplului e decisivă și că abordările formale sau didactive nu dau roade în „predarea” pasiunii pentru artă – mai ales în cazul copiilor. Arta în sine e rareori formală, așa că vei avea rezultate mult mai bune dacă nu mergi în acea direcție.

În plus, copilul tău e probabil la vârsta la care e fascinat de descoperirile pe care le face în lumea din jurul său, așa că ai putea să începi tocmai din acest punct: începe prin a-i explica faptul că arta, în toate formele ei, nu e niciodată doar o simplă imitație a realității, ci o descoperire permanentă a acesteia.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram