Trigger finger – Deget in resort sau deget blocat

18 octombrie 2020
Autor:
Content SEO

Te trezesti cu un deget rigid in fiecare dimineata sau ai probleme cu indoirea sau indreptarea unui deget?

Degetul in resort, afectiune numita si deget blocat, tenosinovita stenozanta sau trigger finger, este una dintre cele mai frecvente cauze de blocaj al degetului la adulti. Conditia poate limita miscarea unui deget si poate face dificila indreptarea si indoirea acestuia.

Ce este trigger finger?

Trigger finger apare atunci cand degetele sau degetul mare al unei maini se blocheaza in palma.

Afectiunea poate aparea la unul sau la mai multe degete, inelarul si degetul mare fiind unul dintre degetele cele mai afectate.

Un video util despre ce este degetul blocat – Trigger finger poti vedea AICI.

Cine este predispus sa dezvolte trigger finger?

Degetul in resort este cel mai frecvent observat la:

  • oamenii care au locuri de munca, hobby-uri sau sarcini care necesita miscari repetitive intense ale degetelor, cum ar fi fermierii, muncitori industriali si muzicienii;

  • persoanele care au osteoartrita, artrita reumatoida, guta sau diabet;

  • persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani.

Care este cauza bolii?

Trigger finger este cauzat de un tendon inflamat al mainii care isi mareste diametrul si nu mai culiseaza usor.

Un tendon conecteaza muschiul la os. Este o structura asemanatoare unui cablu care trage / indoaie un os atunci cand muschiul se contracta si trage de tendon. Asadar, toate sunt interconectate.

Atunci cand avem de-a face cu aceasta afectiune, tendonul flexor al degetului afectat se umfla formand un nodul mai voluminos, ceea ce determina blocarea alunecarii acestuia prin tunel atunci cand muschiul se contracta.

Multi oameni spun ca aud un click si simt o senzatie declansatoare in zona degetului afectat atunci cand acesta se blocheaza.

Care sunt simptomele afectiunii trigger finger?

  • Senzatie de apasare sau de strangere a degetului in momentul miscarii lui sau a degetului mare;

  • Durere la baza degetului afectat sau a degetului mare, mai ales in timp ce prinzi sau apuci lucruri;

  • Durere si rigiditate la indoirea degetului afectat sau a degetului mare;

  • Umflaturi in palma mainii;

  • Blocarea degetului sau a degetului mare in pozitia indoita (in cazuri severe). Degetul afectat sau degetul mare trebuie indreptat cu ajutorul celeilalte maini;

  • Incapacitatea de a flexa complet degetul.

Rigiditatea si pozitia indoita a degetului (degetelor) afectat sau a degetului mare sunt mai grave dimineata. Aceste senzatii scad pe masura ce degetele sunt utilizate mai mult.

Cum se trateaza trigger finger?

La cazurile usoare, se recomanda odihnirea degetului (degetelor) afectat si limitarea sau evitarea activitatilor care cauzeaza simptome. Uneori, poate fi utilizata o atela pe degetul afectat pentru a impiedica miscarea articulatiei. Daca simptomele continua, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofen sau injectii cu steroizi.

Daca afectiunea nu raspunde la tratamentele nechirurgicale sau daca simptomele continua sa apara dupa aceste tratamente, se recomanda interventia chirurgicala. Aceasta se face sub anestezie locala si nu necesita spitalizare.

In timpul operatiei, se face o mica taietura in teaca prin care trec tendoanele. Taierea invelisului largeste spatiul din jurul tendoanelor degetului (degetelor) afectat, permitand tendonului sa alunece mai usor prin teaca. Operatia ajuta la refacerea capacitatii degetului (degetelor) afectat de a se indoi si de a se indrepta fara durere sau rigiditate.

De regula, timpul de recuperare dupa operatie este de cateva saptamani, insa poate varia in functie de varsta, starea generala de sanatate si de cat timp au fost prezente simptomele.

Mai multe detalii despre ce este un Deget blocat in resort poti citi AICI.

Informații oferite in colaborare cu Dr. Vladislav Gyebnar

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram