Tratarea depresiei in timpul pandemiei de coronavirus (Covid-19)

4 ianuarie 2021
Autor:
Content SEO

In mijlocul pandemiei de Covid-19, este usor sa te simti coplesit de deznadejde si disperare. Dar sfaturile de mai jos te vor ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit si sa usurezi simptomele de depresie.

​Despre depresie

Daca izolarea, anxietatea, incertitudinea economica si valul zilnic de stiri negative generate de pandemia de coronavirus iti afecteaza starea de spirit, nu esti singur. In SUA, aproape jumatate dintre respondentii unui sondaj al Fundatiei Familiei Kaiser efectuat recent au descoperit ca pandemia le dauneaza sanatatii mintale – iar aceasta imagine se repeta in intreaga lume, inclusiv in Romania. Stresul izolarii sociale, ingrijorarea cu privire la locul de munca, bani si sanatate si sentimentele profunde de pierdere pe care multi dintre noi le experimentam in acest moment pot declansa depresia pentru prima data sau pot agrava simptomele acestei boli daca ai fost deja diagnosticat cu ea.

Cand suferi de depresie, viata poate parea coplesitor de sumbra si lipsita de speranta. Poate interfera cu abilitatea ta de a gandi clar, te poate lasa fara energie si poate ingreuna efectuarea sarcinilor de zi cu zi. Chiar daca unele tari si regiuni ale lumii au inceput sa usureze restrictiile de sedere la domiciliu, pare putin probabil ca viata sa redevina pe deplin la normal in curand. Dar, indiferent de constrangerile pe care le traiesti in acest moment, trebuie sa ai mereu in vedere ca toate noile reguli carora trebuie sa ne supunem in prezent sunt doar pentru binele si sanatatea noastra.

​Cum poti combate depresia in timpul pandemiei de coronavirus (Covid-19)?

Nu exista o solutie usoara pentru a combate depresia, iar gasirea energiei si motivatiei pentru a face primul pas poate fi dificila. Dar ai mai mult control asupra starii tale de spirit decat iti dai seama.

Este adevarat ca traim vremuri dureroase si ingrijoratoare si ca putini oameni au de ce sa fie pe deplin veseli in acest moment. Dar, in acelasi timp, depresia poate face ca lucrurile sa para chiar mai rele decat sunt in realitate. Cand esti deprimat, totul este filtrat printr-o lentila de negativitate. Recunoscand pur si simplu acest lucru, poti incepe sa iti schimbi gandurile si sa faci primul pas pentru a te simti mai optimist.

Distrage-ti atentia! Cand esti deprimat si izolat de familia si prietenii tai, gandurile negative care iti trec din nou si din nou prin cap pot parea fara de sfarsit. Dar poti rupe acest ciclu concentrandu-te pe ceva care adauga sens si scop vietii tale. Poate ca ti-ai dorit dintotdeauna sa inveti ceva, cum ar fi o limba noua sau sa canti la un instrument muzical. Sau poate ca mereu ai visat sa scrii un roman, sa inveti anumite retete culinare sau sa cultivi propriile legume. Concentrandu-te asupra unui proiect sau obiectiv, chiar si unul mic, iti vei darui o pauza binevenita de la grijile si gandurile negative.

Gaseste surse simple de bucurie! Desi nu te poti obliga sa te distrezi, te poti forta sa faci lucruri care sa iti stimuleze starea de spirit pe tot parcursul zilei. Incearca sa asculti muzica vesela (chiar sa canti si sa dansezi) sau sa gasesti motive de a rade vizionand videoclipuri amuzante pe YouTube sau filme si seriale de comedie pe Netflix. Petrecand timp in natura – fie in parc sau in padure – poti scapa de stres si te poti umple de energie pozitiva, chiar daca esti singur.

Limiteaza consumul de stiri! Este important sa ramai informat, dar consumul excesiv de stiri senzationaliste nu va face decat sa iti alimenteze negativitatea si frica. Limiteaza-te cat mai mult sa verifici stirile sau retelele sociale si incearca sa te informezi doar din surse de incredere.

Mentine o rutina! Dormind prea mult sau prea putin, sarind peste mese, nefacand absolut deloc miscare si neglijandu-ti ingrijirea personala vor alimenta profund depresia. Stabilirea si mentinerea unei rutine zilnice, pe de alta parte, adauga structura zilelor tale, chiar daca esti singur si ai ramas fara un loc de munca. Incearca sa iti faci un program cat de cat fix pentru a dormi, a face sport, a petrece timp afara si a comunica cu apropiatii in fiecare zi.

Vorbeste cu un psihoterapeut! In cele din urma, depresia poate fi combatuta cel mai bine cu ajutorul unui psihoterapeut. Si, din fericire, ai la dispozitie o multime de specialisti in psihoterapie Bucuresti la care poti apela. Nu ezita sa ceri ajutor specializat, in special atunci cand simti ca depresia ti-a capturat intru totul viata.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram