fbpx

Trandafirul secretul gradinilor englezești

Unitate și simetrie
Dacă vrei să respecți cu sfințenie rigorile englezești, așează trandafirii în forme simetrice, încercuind gazonul sau un mic rond cu plante perene. Evită formele neregulate, care vor da mai degrabă un aer dezordonat decât unul exuberant. Ține minte că trandafirii trebuie să fie în deplină armonie cu celelalte elemente, începând cu gazonul până la aleile din piatră și mobilierul de grădină.

Grădinile englezești se ghidează după principiul simetriei și necesită o anumită structură, așa că este recomandat să grupezi florile în funcție de înălțime, textură, de mărimea petalelor sau a frunzelor. Stabilește criteriul în așa fel încât să creezi un peisaj armonios, fără să pară studiat.

Reguli cromatice
Alege doar trei sau patru culori pentru a obține efectul de continuitate în grădina ta. Folosește constrastele pentru rezultate spectaculoase, iar dacă îți dorești varietate, poți opta pentru mai multe nuanțe ale aceleiași culori. Optează pentru trandafiri în nuanțe versatile, precum Pink Peace de la FamousRoses care înflorește abundent și repetat într-un mix vesel de roz-portocaliu, oferind un parfum delicios. Te vei bucura de florile mari, cu mai mult de 50 de petale, din luna mai până toamna târziu.
Dacă păstrezi trandafirii în ghivece, ai grijă ca acestea să aibă aceeași culoare, pentru a crea o bază uniformă. Pot să difere însă ca formă și mărime, iar culorile nu trebuie să fie neapărat neutre. De exemplu, albastrul roial va constrasta minunat cu niște flori albe sau galbene. Chiar dacă aceste combinații îndrăznețe nu sunt neapărat tradiționale, ele câștigă din ce în ce mai multă popularitate în grădinile englezești contemporane.

Gazonul, elementele decorative și mobilierul de grădină
În afară de trandafiri, gazonul este un element definitoriu, care oferă grădinii un aspect ordonat, cu condiția să fie dens, uniform, perfect tuns și îngrijit. Un alt „ingredient” specific sunt aleile cu dale de lemn sau de piatră, dar și accesoriile decorative precum statuetele, vasele de ceramică cu aspect antichizat sau căsuțele pentru păsări.

În ceea ce privește mobilierul de grădină, materialele naturale precum fierul forjat, piatra și cărămida vor reproduce cel mai bine stilul englezesc. Ideal ar fi să folosești aceleași texturi și culori care se regăsesc în fațada casei pentru mobilierul exterior, în așa fel încât să creezi un efect de unitate între casă și grădină.