fbpx

Tot ce trebuie sa stiti despre alergologie

Alergologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor disimunitare, care includ atat, tulburarile de imunoreglare, cat si imunodeficientele.

Sistemul nostru imunitare reactioneaza in mod diferit la contactul cu anumite substante, compusi chimici sau biologici atat pe cale aeriana, cat si digestiva si cutanata.

Mucegaiul, polenul, acarienii, dar si alte substanta alimentare in mod normal sunt inofensive pentru majoritatea dintre noi, insa unor le pot provoca reactii alergice. Bolilie de alergologie au devenit destul de frecvente in ulimii ani.

Un studiu arata ca in anul 2015, aproximativ 20% din populatia mondiala sufera de boli de alergologie, in special adolescentii si copiii.

Principalele simptome ale unei boli de alergologie

Aproximativ 90% dintre alergii sunt provocate de doar cateva alimente si anume: lapte de vaca, oua, grau, soia, arahide si peste. De asemenea, si factorii din mediu sau alte produse chimice sunt raspunzatoare pentru provocarea unor boli de acest gen. Printre acestea mentionam medicamente, produse cosmetice, praf, par de animale.

Trebuie sa mergeti la un consult alergologic daca prezentati urmatoarele simptome

In cazul in care prezentati una dintre simptomele de mai jos, este indicat sa mergeti cat mai repede la un consult de alergologie pentru a vedea care este problema. In general, cele mai cunoscute alergii sunt cele respiratorii, iar cele mai des intalnite simptome sunt urmatoarele:

Mancarime de nas

Stranut des

Nas infundat

Rinoree apoasa

Medicii de alergologie spun ca aceste tipuri de alergii pot aparea fie zi de zi, fie doar sezonier in functie de prezenta alergenului respectiv.

Cei mai des intalniti alergeni care provoaca alergii respiratorii sunt polenul si parul de animale.

Din pacate, exista si alimente care provoaca astfel de probleme, aparitia acestora facandu-se imediat tu ingerarea alimentului respectiv care contine substanta care provoaca aceasta probleme. Aceste alergii sunt din pacate mult mai agresive si periculoase fata de cele respiratorii, deoarece acestea se manifesta mult mai agresiv prin greata, diaree, varsaturi. Cele mai cunoscute alimente care provoaca aceste probleme sunt urmatoarele: laptele de vaca, ouale, alunele, arahidele si soia.

Cum sa va tratati de aceste boli de alergologie?

Pentru ca aceste probleme sa fie tratate la timp este indicat sa va prezentati la o consultatie de alergologie la timp. Un diagnostic corect este foarte important, deoarece medicul poate sa aleaga medicamentatia care trebuie pentru a trata problema respectiva. In general, in cadrul unui consult alergologic se realizeaza un test cutanat. Acest test se poate realiza in mai multe feluri si anume:

Cutanat – se realizeaza prin plasarea unui alergen la nivelul pielii;

Subcutanat – se injecteaza alergenul sub piele (o cantitate mica);

Plasture – se plaseaza un plastura cu alergenul respectiv pe piele si se tine mai multe zile;

Mai multe informatii despre alergologie, dar si daca vreti sa va programati la un consult alergologic accesati urmatorul site: http://clinicaromgermed.ro/servicii/alergologie/