Tot ce trebuie sa stii despre unghia incarnata

12 martie 2018
Autor:
SC ALFA MIND GROUP SRL

Unghia incarnata este o problema care afecteaza frecvent copiii, adultii si varstnicii.Variantele de tratament sunt diverse, dar din pacate se apeleaza  mai intai la solutii de tratament empirice care conduc la complicatii greu de gestionat, de cele mai multe ori cu recidive.

Cauzele unghiilor incarnate sunt:

- taierea incorecta a unghiilor, de multe ori exagerata, chiar agresiva;

- incaltamintea ingusta, stamta, care exercita o presiune laterala prea mare asupra degetelor;

- mostenirea genetica, iar in prezent tot mai multi bebelusi prezinta unghie incarnata datorata formei neregulate a unghiei;

- transpiratia exagerata a picioarelor la adolescenti sau la sportivi face ca pielea din jurul unghiilor sa devina mai moale, asa incat marginea ascutita a unghiei o poate strapunge cu usurinta;

- in contextul altor boli, cum ar fi diabetul zaharat, apar modificari ale unghiilor care conduc spre incarnarea acestora.

Tratamentul unghiei incarnate depinde de cat de adanc a patruns fragmentul de unghie in tesuturi.Daca degetul este inflamat si s-a format deja un abces, degetul doare si devine rosu trebuie sa se apeleze la un specialist.

Unghia incarnata nu reprezinta un pericol pentru viata, dar netratata corect se agraveaza si poate provoca neplaceri la mers si alte activitati cotidiene.Inflamatia poate evolua, trece in straturile mai adanci ale pielii, in tesutul adipos sau in os, necesitand interventie chirurgicala.

Pana sa se adreseze specialistului, pacientii incearca tratamente acasa, de cele mai multe ori acestea constand apa calda cu sare, solutii alcoolice, iod sau apa oxigenata. Toate acestea nu fac decat sa inmoaie si mai mult tesuturile , urmand o mai proasta vindecare.Chiar daca este taiat coltul unghiei acesta va continua sa irite intr-o masura mai mare sau mai mica si curand inflamatia va reveni.

Variantele de tratament sunt:

  • Chirurgical , in care se indeparteaza o parte din unghie si se incearca distrugerea matricei pe acea zona cu fenol, alte substante acide sau cu laser.Procedura aceasta duce la ingustarea unghiei si nu de putine ori pe zonele de cicatrice se pot reface anumite portiuni de unghie.S-a observat ca rata de recidiva pe unghiile incarnate este de 30%.
  • Tratamentul fara operatie, folosind o gama variata de orteze corectoare ( Goldstadt, 3ToSpange, Ortogrip, Stripe-uri) cu ajutorul carora unghiile pot fi corectate pe masura ce cresc, evitand astfel incarnarea unghiilor.Aceste proceduri sunt lipsite de durere, atat montarea , cat si purtarea lor nu produc disconfort.

Se poate reduce recidiva unghiei incarnate prin urmatoarele masuri:

  • taiere corecta a unghiilor, fara rotunjirea exagerata a colturilor;
  • purtarea de incaltaminte mai larga;
  • rezolvarea problemei transpiratiei;
  • daca unghiile prezinta modificari de grosime, culoare, textura e posibil sa fie infestate cu fungi si in acest caz se aplica tratamente pentru micoza.
Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram