Top 9 intrebari despre rinoplastie si raspunsul lor

6 noiembrie 2014

„Acest tip de interventie se face doar dupa varsta de 16 ani, intrucat pana atunci nasul trebuie sa-si fi incheiat procesul de dezvoltare. Cu doua saptamani inainte de operatie, administrarea aspirinei sau a medicamentelor ce o contin este interzisa, iar aparitia unei raceli sau a unei infectii de orice fel va duce la amanarea interventiei ”, sutine chirurgul estetician, Calin Dobos.

Pacientul trebuie sa fie complet si corect informat inainte de a face o rinoplastie!

Temerile, problemele sau curiozitatile sunt firesti si cel mai adesea isi gasesc solutii in discutiile avute in prealabil cu medicul chirurg. Medicul chirurg estetician Calin Dobos iti spune tot ce trebuie sa știi despre rinoplastie.

1. Cine este eligibil pentru rinoplastie?

Fie ca vrei sa corectezi un defect din naștere, o problema medicala, un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proportiilor care sa te satisfaca. Este foarte important, insa, urmatorul aspect: te poti aștepta sa ai un nas mai frumos, mai bine proportionat raportat la dimensiunile fetei, dar aspectele legate de viata personala sunt o alta problema.

Nasul inestetic poate fi cauzat de: cocoașa (mai mare sau mai discreta), varful lung (cazut) și/sau gros sau ascutit, columela (partea inferioara dintre nari) sa fie prea cazuta sau prea sus, nasul sa plece fie prea din frunte, fie cu o scobitura nefiresc de adanca intre radacina lui și frunte, narile prea mari sau deviat lateral.

2. In Romania exista conditii la fel de bune ca in alte tari ?

Rata de succes a operatiilor de rinoplastie in Romania este la fel de mare ca cea din alte tari. Pacientii pot alege clinici sau spitale private, dotate cu aparatura de ultima ora și conditii de spitalizare excelente, pentru preturi mai mici decat cele din strainatate.

Avantajele de care beneficiaza pacientii care se opereaza in Romania sunt: scutirea cheltuielilor de transport intr-o tara straina (de cele mai multe ori considerabile), mancare, cazare si revenirile la controale – acestea pot dubla pretul initial.

Mai mult, in Romania vor exista fara indoiala apropiati care sa ajute cu recuperarea in primele zile dupa operatie.

3. Care este diferenta dintre rinoplastia deschisa si cea inchisa?

Rinoplastia deschisa consta in crearea unor mici incizii in interiorul fiecarei nari, care vor fi unite la nivelul columelei. Prin acestea medicul chirurg poate ridica pielea de pe oasele si cartilajele nasului pentru a examina clar structura acestuia si pentru a corecta imperfectiunile formei sau structurii nazale. In functie de complexitatea operatiei, aceasta dureaza intre 1 si 2 ore, timp in care pacientul va fi adormit in anestezie generala. Este singurul mod in care varful nasului poate fi remodelat, și in corectarea devierilor laterale; de asemenea se practica și in micsorarea nasului sau in rinocorectii secundare. Bine executata ofera cele mai spectaculoase rezultate, un varf de nas bine definit, subtiat, un rezultat rafinat.

Rinoplastia inchisa difera fata de cea deschisa prin prin faptul ca ofera un acces limitat la varful nasului și sept si presupune incizie doar in interiorul narilor, fara ca acestea sa fie unite, prin care se acceseaza restul nasului. Rinoplastia inchisa este recomandata rar, in modificari minore.

4. Cum ne pregatim de operatia de rinoplastie?

Desigur, fiecare pacient va primi indicatiile medicului in functie și de starea sa de sanatate. Este foarte probabil, insa, ca medicul sa ceara pacientului sa renunte la fumat, deoarece poate incetini recuperarea și provoca infectii, sa nu ia aspirina 2 saptamani inainte de interventie, sa evite raceala inainte de interventie.

De asemenea, cu cel putin 6 ore inainte de operatie, pacientul nu trebuie sa manace și sa bea nimic.

In majoritatea cazurilor, rinoplastie este efectuata sub anestezie generala. Dupa operatie este foarte probabil o noapte de spitalizare, pentru supraveghere și schimbarea pansamentelor.

5. Ce se intampla dupa operatie ?

Pana la trecerea efectelor anestezicului, este necesara odihna. Dupa aceea, se administreaza calmante, fluidificante. Se va simti o senzatie de tensiune in oasele fetei, similara starii de raceala, insa se atenueaza in cateva ore. O zi sau mai multe vei avea in fiecare nara un pansament și timp de 7-8 zile un pansament extern, pe nas.

E bine sa aveti pe cineva, o persoana apropiata care sa va ajute in primele 24 de ore dupa operatie și sa va duca acasa de la spital.

6. Pot purta ochelari dupa operatia de rinoplastie?

Daca ochelarii sunt grei pot aparea modificari inestetice in aspectul nasului. In acest caz, este de preferat sa se astepte in jur de 30 de zile dupa operatie.

7. Care sunt complicatiile ce pot aparea in timpul operatiei?

Spre deosebire de alte interventii chirurgicale, in cazul rinoplastiei riscurile sunt minime. In timpul interventiei pot aparea eventual sangerare cauzata de timpul de sangerare crescut, de dereglarea factorilor de coagulare sau de traumatismul postoperator. Infectiile sunt de regula evitate prin administrarea de antibiotice, iar tumefactia si echimozele fac parte din recuperarea fireasca si nu trebuie considerate a fi complicatii.

8. Pot aparea riscuri postoperatorii?

Riscul deformarii tardive a nasului apare rar, in cazul rinoplastiilor prea agresive unde suportul nazal a suferit interventii puternice. De asemenea, utilizarea excesiva a grefelor de cartilaj ce au tendinta de a deveni vizibile sub pielea nasului. In urma unei rinoplastii executate corect, nasul trebuie sa aiba o forma perfect stabila care se va incadra in restul organismului si care va evolua de-a lungul anilor odata cu intregul corp.

Cicatricile, neregularitatile de la nivelul dorsului nazal, coborarea varfului nasului, sinechiile sau paresteziile si hipoestezia (tulburari de sensibilitate care dispar dupa cateva luni) sunt efecte ce pot fi evitate prin menajarea zonei un timp cat mai indelungat dupa interventie si prin respectarea regulilor postoperatorii indicate de medicul chirurg.

9. Care este costul unei rinoplastii?

Costul variaza intre 1800 – 2200 euro, incluzand controale și internare de o zi.

Despre Dr. Calin Dobos

Dr. Calin Dobos detine o vasta experienta in domeniul chirurgiei estetice, acumulata in cei peste 10 ani de lucru in tara, dar si prin participarea la diferite congrese internationale in aproape toate tarile din Europa, pe continentul American, SUA, Canada sau Asia. Acesta a reusit sa aduca la noi in tara cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice.

Stagiile de perfectionare in strainatate, pregatirea timpurie facuta inca de pe bancile facultatii, dar si sutele de cazuri solutionate anual, reprezinta o adevarata carte de vizita a Dr. Calin Dobos.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram