Top 5 motive pro și contra pentru o dieta ketogenica

19 iulie 2017
Autor:
Maria

Câteodată cantitatea de cetona din sânge poate depasi cu mult valoarea normala. În acest stadiu, intrii într-un stadiu metabolic de acetonemie. Pentru a te afla în acest stadium înseamnă ca metabolismul energiei din lipide nu a suferit modificari. În acest punct, corpul începe sa descompuna grasimea pentru a produce energie. O dieta ketogenica se refera la orice aliment ce forteaza organismul sa arda grasimile din corp pentru a produce energie. Aceasta dieta vine cu avantaje și dezavantaje.

Avantajele dietei ketogenice

  • Arde grasimile: dacă ții o dieta ketogenica, imbunatatesti abilitatea corpului de a exploata grasimea acumulată în corp pentru a a acumula energia. Abilitatea corpului de a converti grasimea în combustibil scade dacă consumi alimente bogate în carbohidrati. În aceasta stare de acetonemie, corpul tău nu are alta optiune decât sa arda grasimile pentru a produce energie.
  • Asista eliminarea ketonilor. Când corpul se afla într-o stare de acetonemie, corpul tău nu mai are nevoie de ketoni, prin urmare, acesta va fi eliminat prin urina. Asta înseamnă ca urina va fi formata din grăsimi.
  • Coboară nivelul de insulina: o descrestere a nivelului de insulina din corp promoveaza lipoliza și eliberarea de glicerol. Asta este în contrast cu atunci când ții o dieta o normal și nivelul de insulina crește la nivel maxim. Nivelul crescut al insulinei blochează lipoliza și inhiba folosirea grasimilor pe post de energie. În plus, un nivel scăzut de insulina eliberează anumiti hormoni, cum ar fi hormonii de creștere.
  • Scade apetitul: în stadiul de acetonemie îți va fi foame din ce în ce mai rar. Vei putea supravetui cu ajutorul dietelor slab calorice și nu îți va fi foame când consumi mese bogate în carbohidrati. Exista si suplimente precum Fizzy Slim care pot ajuta in acest sens.

Exista dovezi?

Insulina, nivelul de glucoza din sânge, și glucagonul sunt elemente cheie ce ajuta la controlarea starii de acetonemie. Pancreasul secretă insulina în prezenta carbohidratilor. Scopul sau este sa norbalizeze nivelele de glucoza prin impingerea glucozei în celule. Reducerea face ca sângele să fie bogat în glucoza, ceea ce nu este sănătos pentru corp.

Pe de alta parte, glucagonul este hormonul advers secretat de pancreas atunci când nivelul de insulina este scăzut. Asta se întâmpla atunci când sari peste mese sau mănânci mai puțin carbohidrati pe perioade mai lungi de timp. Pancreasul eliberează glucagon pentru a transforma glicogenul depozitat într-o forma mai ușor de folosit. Când acest lucru continua, glicogenul devine epuizat. Aici intervine starea metabolica ketogenica, unde pancreasul începe sa transforme grasimea în energie.

Dezavantajele dietei ketogenice

Chiar dacă beneficiile acestei diete cântăresc mai mult decât dezavantajele, unii experți susțin ca acestea includ unele dezavantaje foarte mari, cum ar fi:

  • Declanseaza oboseala corpului și a creierului: îndată ce recurgi la o dieta ketogenica, este probabil sa experimentezi oboseala atât a creierului cât și a corpului, în primele săptămâni. Oricum, corpul va avea mai multă energie îndată ce se obisnuieste cu folosirea ketonilor ca sursa primara de energie. Nu vei mai suferii de fluctuatii de zahăr în sânge.
  • Altereaza profilul lipidelor din sânge: asta este o problemă majora a oamenilor ce recurg la diete ketogenice, pentru ca va exista flactuatii de grăsimi în dieta. Oricum dieta se poate axa pe mancarurile cu grăsimi sanataose. Statisticile indica faptul ca o alterare a profilului lipidelor scade colesterolul la unii oameni iar la alții îl cresc.
  • Declanseaza deficiente de micronutrienti: din cauza restrictiilor de carbohidrati în dieta ketogenica, pot rezulta deficiente de micronutrienti. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa iei suplimente de multivitamine/minerale de doua ori pe zi. În plus, folosiți suplimentele cu fibre pentru a asigura buna sănătate a sistemului digestiv.
  • Declanseaza cetoacidoza: dacă nivelul de ketoni din sânge crește exponential, poate apărea cetoacidoza, deoarece ketonii au o natura acidă. Asta înseamnă ca ph-ul sangelui poate cobora. Oricum asta nu este o problemă majora dacă ești diabetic. Nivelul zaharului din sânge este tot timpul sub control și corpul va permite producerea de ketoni. Oricum dacă ești diabetic, nivelul de zahăr din sânge poate urca pana la 300-2000mg/dl de la nivelele normale de 80-120. când acest lucru se întâmpla, nivelul de insulina este scăzut fata de nivelul de glucagon și poate declasna cetoacidoza.
Concluzii si pareri despre dieta ketogenica:

Dieta ketogenica poate fi o metoda foarte buna pentru unii oameni de a scapa de kilogramele în plus, dar nu este pentru toată lumea. Chiar dacă aduce multe benificii mai mari decât dezavantajele, este important sa aveți grija când recurgeti la o asemenea dieta. Este și recomandabil sa consultati un doctor înainte sa faceți acest pas. Fiți pregătiți pentru unele obstacole dar va veți putea bucura de foarte multe beneficii aduse sănătății.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram