fbpx

Titani ai picturii romanesti in Licitatia AraArt din 20 mai: Aman Grigorescu Luchian Andreescu Darascu Tonitza Iser

Miercuri, 20 mai 2015, AraArt organizeaza o licitatie cu peste 150 de lucrari de arta plastica si decorativa. Colectionarii si iubitorii de arta sunt invitati sa admire si sa achizitioneze picturi celebre semnate de titani ai picturii romanesti: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Ion Andreescu, Nicolae Darascu, Nicolae N. Tonitza, Iosif Iser si multi altii. Evenimentul va avea loc la Casa Capsa (Sala de Marmura), la ora 19, iar expozitia care anticipeaza Licitatia este deschisa in perioada 19-20 mai, intre orele 11 si 19.

Printre vedetele licitatiei se va numara, cu siguranta, Casa Capsa – lucrarea emblema a lui Nicolae Darascu. Ca valoare, aceasta poate fi comparata cu lucrarea Piata Teatrului National pe ploaie, care face astazi faima picturii noastre impresioniste si neoimpresioniste, ambele reprezentand peisaje ale Bucurestiului de demult. Pretul de plecare al acestei lucrari este de 15.000 de euro.

Aceeasi forfota vibranta poate fi regasita in atmosfera redata de pictura in acuarela si guasa pe carton subtire a aceluiasi autor, intitulata Bazar si evaluata la pretul de pornire de 2000 de euro sau in lucrarea intitulata Lipscanie, semnata Iosif Iser si evaluata de expertii AraArt la suma de 13.000 de euro.

O alta piesa de rezistenta a licitatiei pe care expertii AraArt o pregatesc este lucrarea Senzualitate, semnata Stefan Luchian si evaluata cu pretul de pornire 28.000 euro. Compozitia poate fi descrisa printr-un simplu cuvant: rigurozitate. Colorist prin excelenta, Luchian a acordat o grija deosebita desenului, pe care l-a cultivat prin multe ore de studiu. Grija pentru a pune accentele potrivite de culoare exact in locul potrivit se poate observa si daca analizam lucrarile Trandafiri si garofite sau Lica, evaluate la preturile de pornire de 4.600 euro, respectiv 6.000 euro.

Merita mentionate si alte lucrari ce pun in valoare feminitatea, cum ar fi gravura cupru pe hartie de matase Dupa baie, semnata Nicolae Grigorescu, cu pretul de pornire 1200 euro, sau picturi ce scot in evidenta expresivitatea chipului feminin: Femeia cu rubin in ureche sau Tiganca cu trandafir la ureche de Theodor Aman, evaluate la pretul de 7.000 de euro, respectiv 22.000 de euro.

Iosif Iser ne propune o viziune diferita asupra lumii: mai sumbra, mai brutala, mai dramatica, iar lucrarea Fotoliul rosu emotioneaza si impresioneaza prin tehnica deopotriva. Expresivitate si candoare intalnim si in lucrarea Baietelul, semnata Ion Andreescu, evaluata la 11.000 de euro.

De asemenea, vor fi scoase la licitatie 7 lucrari semnate de Tonitza (1886-1940). In cadrul licitatiei vor fi prezente picturi ce folosesc tehnici diferite, tocmai pentru a omagia imaginea artistului complex care a fost si ramane Tonitza.

Dintre acestea se disting doua categorii, pe de-o parte lucrarile tip-portret: Nud cu halat, Balaia, Ochi albastri, pe de alta parte cele de tip peisaj: Valenii de Munte si Margine de crang la Balcic, aceasta din urma fiind disponibila in doua variante. In aceeasi categorie putem integra si lucrarea Cafeneaua lui Mamut, evaluata la suma de 22.000 de euro, o varianta mult mai elaborata a lucrarii aflata in proprietatea Muzeului National de Arta din Constanta.

Lucrarile si detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatii AraArt.

Casa de licitatii AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.