Tipuri de stingere cu sistem sprinkler

sisteme de stingere incendiu

Probabil ati vazut o serie de filme in care putin fum declanseaza toate sprinklerele dintr-o cladire si uda tot ce e in cale. Asta se intampla doar in filme! In realitate, multe dintre acele sisteme de stingere incendiu nu declanseaza chiar la orice fum. Sistemele de sprinklere sunt de fapt, activate de caldura. Se activeaza cate un cap de sprinkler in functie de gravitatea incendiului, nu toate in acelasi timp. De obicei sunt necesare unul sau doua capete active pentru a stinge un incendiu in stadiu incipient. Acestea sunt doar cateva dintre multele conceptii gresite despre atat de folositoarele instalatii antiincendiu.

Intrucat sistemele de sprinklere protejeaza o varietate de cladiri si proprietati, de-a lungul anilor s-au dezvoltat mai multe tipuri diferite de sisteme.

Acestea includ stingerea umeda, uscata, deluge, pre-action si cu spuma. Fiecare are propriul sau set unic de caracteristici care protejeaza cladirea si proprietatea specifica pentru care a fost instalat.

Dupa cum se stie, capetele aspersoarelor sunt conectate la un sistem de tevi in peretii sau in tavanul unei incaperi. Aceste conducte sunt compuse din otel, cupru sau plastic rezistent la foc. Sistemul cel mai frecvent utilizat in cladirile comerciale este sistemul de stingere umeda. Acesta este compus din tevi de otel care sunt intotdeauna umplute cu apa. Apa din tevi este sub o presiune moderata. Atunci cand sistemul este activat, apa sub presiune din conducte este eliberata imediat, timpul de reactie fiind foarte mic, spre deosebire de alte sisteme.

Sistemele pre-action si deluge sunt variatii ale sistemului de sprinklere cu stingere uscata. Sistemul pre-action trebuie sa fie declansat de doua ori inainte ca apa sa fie distribuita prin capul aspersorului. Primul impuls permite alimentarea cu apa a tevilor, iar la al doilea impuls, sistemul actioneaza ca un sistem de stingere umeda, capetele individuale ale sistemului eliberand apa din instalatie pentru a stinge focul.

Acest tip de sistem ofera protectie suplimentara impotriva activarii instantanee in cazul alarmelor false. Astfel de sisteme de pre-actiune sunt foarte populare atunci cand vine vorba de proprietati sensibile, cum ar fi muzee, biblioteci sau banci. Daca sunteti interesat de mai multe informatii legate de sistemele antiincendiu, puteti accesa http://stingereincendiu.ro/. Acesta este un loc in care veti gasi raspuns la toate intrebarile legate de incendii, prevenirea si stingerea acestora!