fbpx

Tipuri de paturi potrivite pentru dormitor: 6 exemple

Patul este unul dintre cele mai importante obiecte din dormitor. Petreci in el mai mult timp decat pe scaunul masinii, fotoliu sau pe scaunul de la birou. In lipsa confortului oferit de un pat bun, nu te poti odihni bine. Lipsa somnului este daunatoare pentru sanatate si iti afecteaza eficienta in munca. De asemenea, iti strica dispozitia si relatiile cu ceilalti. 

Ai nevoie de un pat care sa corespunda cerintelor de confort. Este insa important si tipul acestuia. Pe piata exista mai multe tipuri de paturi. Descopera in continuare 6 exemple pe care le poti lua in calcul pentru casa ta. 

1.Cu depozitare

Daca vrei paturi pentru dormitor in care sa depozitezi lucruri, alege un pat special creat pentru acest lucru. Paturile cu spatii pentru lucruri sunt o solutie buna pentru dormitoarele sau casele mici, in care posibilitatea de a instala mobilier de depozitare este limitata. Amplasarea compartimentului de depozitare difera de la un model de pat la altul. Unele paturi au doar un compartiment masiv, la care ajungi prin ridicarea saltelei. Alte modele au doua sau 3 compartimente ori sertare. In spatiile de depozitare poti pune paturi, perne, lenjerie de pat, dar si haine sau alte lucruri. In camera copiilor paturile cu compartimente de depozitare sunt ideale pentru pastrarea jucariilor. 

2.Cu baldachin

Candva, paturile cu baldachin se gaseau doar in dormitoarele nobilimii sau regilor. Elegante si frumos ornamentate, ele aveau si rolul practic de a tine departe insectele. Inca le vedem in filme de epoca, impodobite cu tesaturi rafinate si decoratii bogate. Gasesti in magazine paturi cu baldachin clasice sau aduse estetic in modernitate. Liniile lor sunt mai simple si dinamice. Paturile cu baldachin moderne sunt usoare, au stalpi subtiri si tesaturi cu modele variate.

3.Extensibile

Paturile extensibile sunt indicate celor care nu au mult loc in dormitor sau care primesc oaspeti ocazional. Deseori, cand sunt stranse arata ca o canapea, ceea ce le face practice pentru folosirea in timpul zilei. Extinderea se face printr-un sistem de extensie a saltelei sau prin rabatarea spatarului. Daca vrei sa folosesti zilnic un pat extensibil, trebuie sa acorzi atentie materialelor si configuratiei patului. Cadrul trebuie sa fie facut din lemn solid sau metal tare, iar piesele rezistente la miscare si uzura. De asemenea, este important sa fie usor de folosit, in special daca este destinat unor persoane in varsta sau copii. 

4.Cu tablii la ambele capete

Paturile cu tablii la ambele capete sunt bune pentru sustinerea saltelei si aduc un plus estetic. Se gasesc atat in varianta simpla, cat si dubla. Designul lor variaza mult, de la paturile tapitate in stil retro la cele cu linii curbe sau drepte, fara multe decoratii. Tablia de la picioare este, de cele mai multe ori, mai scurta, din motive estetice si functionale. Paturile cu tablii din lemn ornamentat sunt potrivite pentru persoanele care vor un dormitor sofisticat. Cei pasionati de stilul modern apreciaza paturile cu tablii din lemn sau metal. 

5.Cu platforma

Paturile cu platforma sunt mai joase decat cele traditionale, dar au un design modern si simplu. Salteaua se pune pe o platforma de lemn sau alte materiale. Nu exista arcuri care sa preia greutatea, astfel ca salteaua devine principalul factor de confort. Pentru ca se lasa in timp, salteaua trebuie schimbata inainte ca somnul sa aiba de suferit. 

6.Suprapuse

Paturile suprapuse sunt potrivite pentru camera copiilor. Daca n-ai o camera pentru fiecare, paturile suprapuse reprezinta solutia ideala. Salvezi mult spatiu, iar cei mici le vor gasi foarte distractive, pentru ca se cocoata pe ele. Exista si varianta cu spatiu de depozitare in partea de jos, practica in orice dormitor.

Tipurile de paturi de mai sus sunt confortabile si frumoase. Alege-l pe cel potrivit pentru tine si bucura-te de dormitorul tau.