Tipuri de parchet și proprietățile sale

5 aprilie 2023
Autor:
livepr

Prietenos cu mediul, căldură, izolare fonică, miros de lemn - acestea sunt caracteristicile care vin imediat în minte când vine vorba de podele din lemn. Dar prețul, precum și complexitatea instalării și întreținerii sunt, poate unele dintre elementele care îi determină pe cumpărători să întâmpine dificultăți în alegerea aceluia care li se potrivește cel mai bine.

Fiecare opțiune pentru alegerea podelei are avantaje și dezavantaje. Adesea, clienții au de ales între parchet masiv și parchet laminat pentru podea, deoarece sunt destul de asemănătoare ca aspect. Dar dacă alegerea cade pe o podea din lemn, atunci vor trebui acceptate unele dintre caracteristicile sale, în schimbul unui sentiment de mare confort.

Dacă faceți o renovare de amploare, schimbarea podelei este una dintre propunerile de luat în considerare. Parchetul este una dintre opțiunile de cea mai înaltă calitate. Pe lângă versatilitatea pe care o prezintă, nu triumfă doar pentru finisajul estetic, cu versiuni foarte elegante, ci și pentru marile sale calități izolante și sustenabile atunci când vine vorba de a da o nouă viață casei.

Faptul că există atât de multe opțiuni disponibile pe piață este un mare beneficiu, deoarece acest lucru îi permite să fie adaptat la toate tipurile de gusturi. Această mare varietate, însă, vă poate face să nu decideți pentru cea mai bună opțiune și să fie nevoie de ajutorul unui profesionist. În orice caz, rețineți că cel mai bine este să cereți consilierea personalizată.

Câte tipuri de parchet există în funcție de materialul din care este realizat.

Parchet de vinil. Parchetul de vinil este așezat direct deasupra podelei existente,  astfel aplicarea lui este simplă și rapidă – ținând cont întotdeauna de nivelarea corectă a acestuia. Din punct de vedere al caracteristicilor sale, este rezistent la umiditate și nu se umflă. Este o variantă foarte utilă pentru cei care caută simplitatea la curățare, deoarece nu reține murdăria de la suprafață.

Parchet din lemn natural. În această categorie intră parchetul masiv sau așa-numitul parchet multistrat. Prețul parchetului masiv tinde să fie unul mai ridicat față de celelalte, deoarece este un material cu o calitate rafinată. Lemnul se remarcă prin calitatea de excelent izolator termic și fonic, flexibil și rezistent în acelați timp. Toate aceste caracteristici sunt suficiente pentru ca alegerea unui parchet masiv pentru locuință să fie o optiune perfectă. Cu o îngrijire adecvată, durata sa pentru o lungă perioadă de timp va fi garantată.

Parchet laminat sau sintetic. Este cea mai ieftină variantă, care se adaptează oricărui tip de buzunar, însă nu înseamnă că veți alege un parchet de o calitate inferioară. Parchetul laminat folosește plăci de straturi compacte de mare densitate, cu o folie decorativă la suprafață, care imită culorile lemnului, obținând un finisaj foarte bun. Este un tip de parchet care are multiple culori, forme și texturi, cu o gamă variată de modele și furnizori. Ușor de întreținut și curățat, podelele din parchet laminat sau sintetic sunt rezistente la impacturi, fiind mai greu de zgâriat. În plus, parchetul laminat este compatibil cu încălzirea prin pardoseală, oferind confort și căldură.

Parchet industrial. Parchetul industrial are un raport calitate-preț foarte bun, cu o duritate mare și un aspect vizual foarte caracteristic, asemănător unui mozaic. Conceptul industrial provine din marea stabilitate, rezistență și durabilitate pe care le-a prezentat în domeniul industrial și sportiv. Lemnul folosit pentru acest tip de parchet provine din surplusul altor lucrări. Prin urmare, este un produs durabil prin reciclarea lemnului, fiind o opțiune de pardoseală prietenoasă cu mediul. Este o variantă nu atât de comună în locuințe, dar dacă veți opta pentru ea, va conferi locuinței dumneavostră o singularitate și personalitate unică, datorită designurilor pe care acest tip de parchet le permite a fi realizate.

Parchet în funcție de modul de instalare

Există două variante de instalare. Prima este lipirea parchetului. De obicei, această variantă se aplică parchetului din lemn natural, masiv, care se montează cu un adeziv special. În timp ce fixarea parchetului din lemn masiv se poate realiza și cu ajutorul cuielor, soluția pe care specialiștii o recomandă este lipirea acestuia de podea cu ajutorul unui adeziv special. Pentru o persoană fără experiență, lucrările de montaj parchet din lemn masiv pot reprezenta un proiect relativ dificil. Așadar, dacă nu dispuneți de experiența și de uneltele necesare, este recomandat să apelați, mai degrabă, la un profesionist. Orice eroare de execuție poate compromite lucrarea și, implicit, genera costuri suplimentare.

A doua variantă este parchetul flotant. Montajul flotant este alternativa economică a montajului prin lipire. Parchetul nu se montează direct pe șapă, trebuie folosit un strat suport (folie de polietilenă sau plăci din polistiren extrudat). Stratul suport îmbunătățește izolarea fonică și rezolvă problema planeității. Se realizeaza într-un tip scurt și poate fi făcut chiar de dumneavostră, dacă respectați instrucțiunile întocmai. Este cel mai comun pentru simplitatea și viteza sa de montare.

După cum vedeți, lumea parchetului este amplă, cu multe opțiuni, așa că îndrăzniți și alegeți să puneți în casă parchetul care vi se potrivește cel mai bine.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram