Tinerii isi dezvolta start up urile inca de pe bancile scolii

Miercuri, 22 februarie 2017 – Junior Achievement (JA) Romania invita elevii si studentii din Romania sa-si inscrie companiile pilot in competitia europeana JA Compania Anului, cea mai mare competitie de antreprenoriat pentru tineri din Europa.

Competitia europeana JA Compania Anului ofera contextul oportun pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial. Activitatile de tip learning by doing specifice programelor JA, impreuna cu implicarea mediului de business local prin experti ce ofera consultanta, know-how si o viziune reala despre dinamica de business, sprijina tinerii intreprinzatori sa faca primii pasi in antreprenoriat.

Anul trecut, peste 100 de start-up-uri create de elevi si studenti s-au calificat in competitie in urma etapei de inscriere, unde au prezentat business summary-ul afacerii si un video pitch. In urmatoarea etapa a competitiei, incubatorului educational de afaceri JA BizzFactory, tinerii:

• au primit consultanta pentru pilotarea ideilor de afaceri;
• au realizat o cercetare de piata;
• au atras resurse necesare realizarii companiei pilot;
• au dezvoltat o versiune de test sau prototipul produsului/serviciului oferit;
• au interactionat cu piata reala (furnizori, distribuitori, parteneri) pentru a testa fezabilitatea si cu potentiali clienti (de la testare produs/serviciu pana la primele vanzari);
• au realizat un plan de afaceri pe care l-au prezentat in fata unor potentiali investitori in cadrul finalei nationale a competitiei.

Echipele cu cea mai buna evolutie in incubatorul JA BizzFactory vor participa la Finala Nationala JA Compania Anului 2017, care va avea loc pe 24 mai, in Bucuresti. Castigatorii vor primi:
• La sectiunea elevi, o bursa de participare la JA European Company of the Year 2017, din Bruxelles, Belgia, in iulie 2017;
• La sectiunea studenti, o bursa de participare la JA Europe Enterprise Challenge 2017, din Helsinki, Finlanda, in iunie 2017;
• Premiul Investitia Anului – in valoare de 5.000 USD;
• Premii speciale pentru: cel mai bun Plan de Afaceri si cel mai bun Produs/Serviciu.
Anul trecut, Romania a castigat marele premiu, pentru cea mai buna companie, la JA Europe Enterprise Challenge 2016 (sectiunea studenti, detalii aici) pentru dezvoltarea unei prize inteligente care impiedica alimentarea cu energie electrica a diferitelor aparate, atunci cand acestea sunt in stand-by, si premiul de excelenta in IT la JA European Company of the Year 2016 (sectiunea elevi, detalii aici) pentru dezvoltarea unor ochelari inteligenti care ajuta nevazatorii sau persoanele cu deficienta mare de vedere sa se integreze mai usor in mediul inconjurator.

„Prin programul JA Compania, am invatat cum sa lucram ca o echipa, sa analizam nevoile clientilor nostri si, cel mai important, sa petrecem timp alaturi de acestia, pentru ca ei sunt cei care ne-au inspirat sa ne dezvoltam produsele. Este uimitor ca am castigat premiul AT&T, deoarece afacerea noastra a inceput cu o inventie si toti suntem inspirati sa ne continuam parcursul educational in domeniul TIC si sa ne dezvoltam o cariera in domeniu. Gratie lui George, prietenul nostru cu deficiente de vedere, am reusit sa dezvoltam un produs care va ajuta mai multe persoane“, a spus un membru al echipei Oculus, castigator al premiului de excelenta in IT la JA European Company of the Year 2016.

Elevii si studentii din toata tara se pot inscrie in competitia europeana JA Compania Anului pana pe 3 martie 2017.

Informatii pentru editori
Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala si financiara, de etica si responsabilitate sociala, de sanatate si viata activa. In prezent, 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, activitatile JA sunt urmate gratuit de un sfert de milion de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si prin sustinerea financiara din partea comunitatii de afaceri.

Persoana de contact
Dorin Calin
Senior Program Manager, Junior Achievement Romania
Telefon: 0730 330 883; Email: dorin.calin@jaromania.org