fbpx

Timişoara duce la bun sfârşit înca un proiect inovator pentru tinerii cu dizabilitaţi intelectuale

31 octombrie, Timişoara

Pornind de la una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi intelectuale din întreaga lume, adică excluziunea socială datorată lipsei programelor de educaţie adaptate nevoilor lor, Fundaţia „Pentru Voi” a dezvoltat în parteneriat cu alte şase organizaţii din ţări europene un program de formare inovativ la nivel internaţional. Programul pilot TOPSIDE a fost testat la Timişoara împreună cu 7 tineri cu dizabilităţi intelectuale şi simultan în Spania, Cehia, Irlanda şi Olanda.

Adeseori adulţii cu dizabilităţi intelectuale nu pot participa activ în societate. Cei mai mulţi dintre ei nu au acces la programe de educaţie formală şi informală şi training. De aceea, obiectivul proiectului TOPSIDE – Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europa, a fost de a dezvolta o nouă componentă a educaţiei informale pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale: „peer support” şi „peer training”. Altfel spus, persoanele cu dizabilităţi intelectuale devin traineri sau persoane de suport (peer supporters) pentru alte persoane cu dizabilităţi intelectuale.

În cuvinte simple, dar cuprinzătoare, Laurenţiu, unul din cei 7 participanţi la programul pilot, spune că: „Am învăţat foarte multe la TOPSIDE. Despre comunicare şi empatie, discriminare şi reţea de suport. Până acum nu ştiam ce înseamnă acest cuvânt, empatie. Vreau să dau mai departe ce am învăţat eu şi să îmi ajut colegii. Îmi pare bine că am reuşit să fim o echipă.”

În data de 29 octombrie am organizat la Timişoara o conferinţă de final de proiect la care au participat aproape 50 persoane, pentru că am dorit să promovăm reuşita proiectului şi materialele dezvoltate pe parcursul celor doi ani în cadrul comunităţii locale: o curriculă cu exerciţii concrete, un ghid pentru formatori şi unul pentru mentori.

„Trainingul desfăşurat în proiectul TOPSIDE dovedeşte din nou că persoanele cu dizabilităţi intelectuale pot învăţa, dacă beneficiază de programe adaptate nevoilor lor. Mai mult, ei sunt capabili să îşi ajute colegii cu dizabilităţi intelectuale prin transferul conceptelor de peer-support şi peer-training, dobândite în cadrul acestui training. Ne bucurăm că autoreprezentanţii nostri au participat la acest program de formare inovativ la nivel european, alături de colegi de-ai lor din ţări cu sisteme sociale mult mai dezvoltate decât România.” – Laila Onu, director executiv, Fundaţia „Pentru Voi”.

Vom continua să susţinem ceea ce am dezvoltat în acest proiect prin grupul de autoreprezentanti de la „Pentru Voi”, primul grup înfiinţat în România în 1997, alcătuit din peste 80 timişoreni cu dizabilităţi intelectuale cu vârste cuprinse între 18-65 ani, care se întâlnesc periodic pentru a dezbate probleme relevante pentru ei şi pentru a găsi soluţii.

—–
Pentru informaţii suplimentare puteţi vizita pentruvoi.ro şi peer-training.eu sau ne puteţi contacta la tel. 0256 228 062 sau email pent[email protected]. Persoana de contact este Alina Liliana Pall.