Testarea cutanata “patch” in identificarea alergiilor pielii

4 martie 2017

Testele patch au fost introduse ca instrument de diagnosticare al dermatitei de contact in secolul al XIX-lea. De atunci, ele s-au imbunatatit in mod considerabil, astazi fiind utilizate la nivel mondial in depistarea diferitelor alergii ale pielii.

Ce este dermatita alergica de contact

Dermatita alergica de contact apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza impotriva unei substante specifice numita alergen, eruptiile cutanate fiind posibil sa se dezvolte chiar si cand numai o cantitate mica de alergen s-a aflat in contact cu pielea.

“Este important de stiut ca nu ne nastem cu acest tip de alergie, ci ne sensibilizam la substanta incriminata dupa contacte repetate si relativ frecvente. De exemplu, putem dezvolta alergie la un produs de ingrijire corporala pe care l-am folosit perioada indelungata inainte sa cauzeze probleme. Odata sensibilizata, pielea reactioneaza si devine inflamata atunci cand intra in contact din nou cu alergenul respectiv. Acesta este motivul pentru care poate izbucni brusc o alergie a pielii de la o substanta cu care ne-am mai aflat in contact in trecut, insa fara aparitia unor reactii adverse”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Printre substantele comune care pot provoca dermatita alergica de contact se afla: Nichelul, un metal raspandit in diverse produse chimice si aliaje (bijuterii, nasturi de la blugi si alte haine, curele etc.), Cobaltul (intalnit frecvent in bijuterii), cosmeticele (in special parfumuri, vopsele de par, conservanti si lac de unghii), conservantii din creme si unguente sau chiar unele plante (cele mai comune cauzatoare de alergii fiind crizantemele, narcisele, lalelele si Primula).

In multe cazuri, substanta care a provocat eruptii cutanate este usor de identificat si nu sunt necesare teste suplimentare. Cu toate acestea, uneori nu este clara cauza acestor eruptii cutanate sau, fiind o substanta intalnita in diverse lucruri, nu se poate spune cu exactitate despre ce este vorba. Acesta este un caz in care testarea alergica cutanata va fi recomandata de catre medicul dermatolog.

Testarea patch

Pentru a identifica in mod corect un anumit alergen, poate fi necesara utilizarea unei tehnici de provocare numita testare alergica cutanata sau "testare patch".

In cadrul testelor "patch" pielea este expusa la cantitati infime de diversi alergeni comuni (in jur de 30 pentru testarea standard), care includ conservanti, diverse ingrediente frecvente din cosmetice, parfumuri, baze pentru produse cauciucate, plastice, metale, medicamente etc.

“Contactul cu acesti alergeni are loc de obicei pe pielea spatelui, in seturi de cate 10, dupa care zona aflata sub testare este acoperita cu un pansament adeziv. Dupa doua zile, pansamentul va fi indepartat, iar pielea este verificata pentru a vedea daca exista o reactie la oricare dintre substantele testate. Pielea urmeaza sa fie din nou examinata dupa inca doua zile, pentru a verifica existenta unei reactii intarziate. Uneori, pacientul poate fi examinat din nou la o saptamana dupa ce substantele initiale au fost puse pe piele. Dezvoltarea eczemei la locul de testare in termen de doua pana la cinci zile dupa indepartarea materialului ocluziv confirma prezenta alergiei la aceasta substanta”, spune specialistul dermatolog.

Reactiile variaza si pot include roseata si umflatura, vezicule, pustule, descumari, zone zemuinde. In cazul in care nici o reactie a pielii nu are loc, atunci acest lucru poate fi de ajutor pentru a exclude dermatita de contact alergica drept cauza a problemei dermatologice a pacientului.

“Interpretarea rezultatelor necesita experienta si formare considerabila. Testarea alergica cutanata nu este o investigatie usor de interpretat si numai medicii cu experienta pot oferi raspunsuri clare in ceea ce priveste relevanta acesteia, fiind necesare corelatii stranse individuale”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

La fel de importanta este si consultatie prealabila, in cadrul careia se va determina daca problema dermatologica a pacientului este intr-adevar o dermatita de contact si daca testarea poate fi utila in acel caz particular.

Costuri

Testarea alergiilor cutanate “PATCH” testing: 300 RON in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie (la care se adauga pretul consultatiei sau controlului, dupa caz).

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram