fbpx

Tesco si strategia inteligenta pentru piata din Coreea de Sud

Teco Coreea de Sud

Lantul de supermaketuri Tesco a dat dovada de ingeniozitate inatragerea clientilor de pe o piata care functioneaza dupa niste regului care ar parea ciudate unui specialist in marketing din Europa. Consumatorul din Coreea de Sud are un comportament diferit datorita stilului si ritmului sau de viata. Una dintre partcularitati este lipsa timpului pentru cumparaturi. Chiar si o sesiune de cateva ore in weekend este prea mult, mai ales datorita aglomeratiei din magazine, “luate cu asalt” de consumatorii care nu reusesc sa-si faca timp in restul saptamanii.

Cei de la Tesco au sesizat starea de nervozitate care domina sesiunile de cumparaturi din weekend, stare care darama experienta placuta de cumparare. Pentru a imbunatati aceasta experienta trebuiau luate masuri, trebuiau schimbari esentiale in modul de abordare al consumatorului. Era clar ca atragerea acestuia in magazin nu era solutia. Oamenii veneau cu spaima sa-si faca cumparaturile. Atunci s-a nascut ideea de aducere a magazinului in calea consumatorului in traseul sau zilnic, astfel incat sa nu trebuiasca sa faca o investitie substantiala de timp pentru a-si procura cele necesare.

Cum majoritatea oamenilor din zonele urbane din Coreea de Sud folosesc metroul ca mijloc principal de transport, instalarea de magazine in statiile de metrou a devenit o solutie cu toate sansele de reusita.  Pentru a simplifica si mai mult procesul s-au instalat postere imense care reprezentau rafturile pline cu produse din magazinele fizice. Fiecare produs avea afisat un cod de bare pe care consumatorul il scana cu ajutorul telefonului mobil, il adauga in cos si ii era livrat la domiciliu. Astfel oamenii isi puteau face cumparaturile zilnice in doar cateva minute in timp ce asteptau metroul spre serviciu, iar seara, cand ajungeau acasa le aveau la usa.

Clipul de mai jos descrie metoda de succes prin care Tesco a reusit sa se claseze pe un loc de top in piata de retail din Coreea de Sud.