fbpx

Modul in care terapia cu masaj te elibereaza de stres

Masajul poate ajuta la relaxarea muschilor stransi si durerosi, imbunatatirea gamei de miscare a articulatiilor, imbunatatirea circulatiei si scaderea nivelului de stres. Stresul este considerat un factor de risc pentru multe boli cronice si va poate inrautati simptomele. Deoarece exista numeroase terapii cu masaj disponibile, este posibil sa fie nevoie de incercari si greseli pentru a gasi terapeutul si tehnica potrivita de masaj pentru reducerea nivelulului de stres.

Tehnici
Terapia de masaj cuprinde multe tehnici. In unele, clientul se dezbraca si este acoperit cu foi in timpul sesiunii, in timp ce in alte tehnici clientul ramane imbracat. Terapeutul de masaj poate folosi mainile, coatele sau picioarele pentru a administra tratamentul. Conform Centrului de Medicina Complementara si Alternativa, principalele forme de masaj includ masajul suedez, profund, sport, reflexoterapie si punct de declansare. Unele forme de masaj folosesc uleiuri, iar altele folosesc pietre calde pentru a elibera tensiunea si a promova relaxarea (vezi uleiuri masaj erotic). Discutati cu mai multi terapeuti de masaj despre tipul lor specific de masaj si despre cum te poate scapa de stres.

Consideratii
Stresul poate fi un motivator pozitiv atunci cand te straduiesti pentru o avansare sau pentru indeplinirea unei sarcini importante. Stresul poate fi temporar, cum ar fi sa ramai blocat in trafic sau sa intarzii la aeroport. Cu toate acestea, Asociatia Psihologica Americana afirma ca stresul poate fi, de asemenea, cronic – in timpul dificultatilor financiare, al bolilor cronice sau in tratarea problemelor familiale. Nu este neaparat evenimentul, ci mai degraba raspunsul corpului tau la evenimentul care provoaca stres. Cand creierul sesizeaza orice fel de stres, ritmul cardiac si tensiunea arteriala creste, iar muschii se strang. Sentimentele de stres care continua perioade lungi au un efect daunator asupra organismului. Masajul te va ajuta sa te relaxezi, calmand mintea si corpul.

Beneficii generale
Atunci cand este administrat de un medic bine instruit si autorizat, terapia masajului poate ajuta cu afectiuni care iti afecteaza starea sufleteasca, inclusiv stresul, depresia si anxietatea. Un masaj te va ajuta sa scapi de gandurile grijilor cotidiene si iti va lasa corpul si mintea sa se relaxeze. De asemenea, masajul te ajuta sa simti ca ai control asupra sanatatii tale si joaca un rol activ in gestionarea bolilor cronice. Multe tehnici de masaj sunt practicate intr-o camera linistita si slab luminata. Unii terapeuti au muzica moale in fundal si folosesc lumanari sau tamaie pentru a te ajuta sa te relaxezi.

Beneficii musculare
Activarea raspunsului la stres provoaca incordarea muschilor din tot corpul. Cand evenimentul se termina, muschii se relaxeaza. Cu toate acestea, daca stresul este constant, muschii pot ramane intr-o stare usor incordata. Acest lucru poate duce la dureri articulare, dureri de cap, dureri cronice de spate si gat si alte simptome. Potrivit Institutelor Nationale de Sanatate, terapia cu masaj poate ajuta la ameliorarea tensiunii musculare. Un terapeut foloseste diverse tehnici pentru a freca, a vascula, a intinde sau a aplica presiune asupra muschilor pentru a-i ajuta sa revina la o stare relaxata, ceea ce la randul sau reduce durerile legate de stres.

Beneficiile sistemului imunitar si digestiv
Atunci cand raspunde la stres, organismul economiseste energie prin suprimarea sistemului digestiv si imunitar. Circulatia este crescuta la inima, muschi si plamani. In cazul stresului cronic, aceasta reactie poate duce la scaderea activitatii sistemului imunitar, ceea ce creste riscul de raceli, infectii si boli ale sistemului imunitar. Problemele cu digestia si eliminarea pot, de asemenea, sa insoteasca stresul cronic. Masajul poate ajuta la restabilirea circulatiei normale, la imbunatatirea activitatii sistemului imunitar si poate juca un rol esential in restabilirea functiei normale a sistemului digestiv.