Tendinte scandinave: arta si design

Cand vrei sa scrii despre arta nordica nu stii cu ce sa incepi. Totul te atrage si devii captivul unui modernism actual care pare construit numai din esente. In acest post, site-ul PromoRomania v-a pregatit cele mai populare tendinte sandinave in materie de arta si design.

De la lucrarile tinerilor artisti danezi expuse la Mikael Andersen, la instalatiile video, picturile, sculpturile si fotografiile galeriei Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe, unde disutiile despre arta contemporana sunt mereu aprinse, toate se cer vazute si descrise. 

Si cand ne gandim ca nordul nici macar nu inseamna doar Copenhaga, parca nici nu are sens sa incerci sa rezumi fenomenul la cateva randuri, oricum nu vei aminti nici macar 10% din ce se intampla pe taramul care, de ceva vreme incoace, a devenit principala atractie a creativilor. 

Nimic mai hip decat sa te pierzi intr-o galerie de arta precum Galleri Nicolai Wallner din Copenhaga, care pe dinafara pare un depozit monoton, dar ascunde atipicele lucrari ale unor artisti scandinavi si internationali, impregnate de ironie si de un puternic fotorealism. 

Si de acolo sa pleci spre Muzeul de Arta si Design, in a carui curte, de altfel, a murit Kierkegaard…

Ca sa patrunzi cat mai bine spiritul Copenhagai, trebuie sa traversezi orasul pe bicicleta, dar nu orice bicicleta, ci o Sogreni argintie, creata de legendarul manufacturier cu acelasi nume, pentru a o darui fondatorului muzeului Louisiana Museum of Modern Art. Tine de cultura urbana. 

Ca si cladirea Royal Opera House, realizata in 2005 de Henning Larsen si considerata un simbol al arhitecturii nordice si una dintre cele mai inovatoare constructii din lume. 

Arhitectura si designul, se stie, sunt punctele tari ale spatiului nordic, iar Danish Design Center este un reper al designului in general si al designului industrial in particular. Piesele iconice de mobilier si design scandinav, create intre anii ’20 si ’70 de nume mari precum Hans J. Wegner sau Arne Jacobsen, sunt admirate si achizitionate de la faimosul Klassik Moderne Møbelkuns sau de la Carl Hansen & Son de mii si mii de turisti. 

Designul interior scandinav a impus, pe langa interioarele in alb si elementele florale, corpurile de iluminat. Regatul lampilor este magazinul Gamla Lampor din Stockholm, caruia englezii ii spun, pe intelesul lor, Old Lamps. Aici vin colectionarii de obiecte rare, unele datand din anii 1930-1970.

Danezul Tage Andersen, artist floral si designer de interioare, isi atrage publicul in atelierul sau care trece drep un loc magic al Copenhagai – un mix intre un boutique chic si o casa de locuit, oferind vizitatorului o experienta unica in care creativitatea imbraca cele mai neasteptate forme.

Sunt dintre aceia care asociaza nordul cu minimalismul, albul pur si ironia, trei elemente de stil care definesc cum nu se poate mai bine prezentul.