fbpx

Tendinte noi in materie de constructie terase de lemn

12.04.2013

Daca incercati sa va construiti pentru prima oara o terasa inaltata (tip ponton) , sunteti exact acolo unde trebuie. Construirea unei astfel de terase este o munca grea dar se poate executa cu abilitati minime de tamplarie.
Atunci cand constructie terasa, aveti tendinta de a cumpara mai mult decat aveti nevoie si asta pentru fiecare componenta in parte. Odata ajunsi acasa, incercati sa puneti undeva departe tot ceea ce ati luat suplimentar pentru a nu fi tentati sa le folositi abuziv.
1. Mentineti totul simplu
Atunci cand va construiti propria terasa ponton, limitati-va la un model simplu, sau macar la un model adecvat nivelului dumneavoastra de abilitate in ale tamplariei. Daca nu sunteti siguri de care ar fi acest nivel, atunci cel mai bine este sa construiti o terasa simpla, cu un sistem de scari drepte si cat mai putine. Nu incercati sa executati scari din doua ape, eventual cu intoarceri la 45 grade, deoarece singurul lucru pe care il veti realiza este sa acumulati multa frustrare si sa consumati materialele aiurea.

2. Chemati ajutoare
Construirea unei punti necesita foarte multe fixari si insurubari, de ordinul zecilor daca nu sutelor. Nu va veti descurca singuri. Intrebati prietenii sau familia daca pot sa va acorde putin timp si ajutor in acest sens recompensandu-i la schimb cu un gratar delicios si putina bere.

3. Dotati-va cu mai multe bormasini manuale
Nu numai ca trebuie sa chemati ajutoare pentru zecile de suruburi de fixat, insa trebuie date si zeci de gauri pentru acele suruburi. Daca fiecare ar avea propria bormasina, treaba ar merge mult mai repede. Bormasinele manuale sunt mult mai bune deoarece, lemnul este mult mai moale atunci cand nu este perfect uscat. Bormasinele electrice sunt mai puternice si pot crapa lemnul.

4. Informati-va in privinta legislatiei si normativelor in constructii.
Inainte de a incepe construirea terasei, informati-va foarte bine cu privire la legislatia in domeniu, daca va trebuie sau nu autorizatie de constructie pentru terasa, daca exista sau nu anumite restrictii legate de elementele de fixare, de dimensiunile terasei, de stilul acesteia, etc… Este bine sa stiti toate acestea inainte de a va apuca de treaba si nu dupa, pentru a nu fii nevoiti sa demolati tot ce ati ridicat.

5. Amintiti-va zicala ” Scoarta in sus”
Cand ajungeti sa instalati pardoseala terasei, amintiti-va zicala ” Scoarta in sus” . Dulapii de pardoseala trebuie instalati cu sensul inelelor de crestere ale lemnului in sus. Pentru a determina acest lucru, va uitati pe latul dulapilor unde se pot observa aceste inele, sau franturi din ele. O astfel de orientare naturala este importanta deoarece fibrele lemnului sunt dispuse in asa fel , natural, incat sa previna cat mai mult infiltrarea apei in lemn.

6. Protejati puntea
dupa ce ati terminat etapa de construire a terasei, cea mai importanta etapa este cea de finisare si protejare a ei. La cat v-ati chinuit este si pacat sa se deterioreze repede , nu? Exista numeroase materiale pentru protejarea lemnului pe piata. Puteti gasi informatii pe internet sau puteti intreba un distribuitor local. Singurul sfat este de a evita sa finisati terasa cu vopsea opaca, deoarece aceasta va crapa in timp si va fi foarte dificil de reparat.
Aceste sfaturi ar trebui sa va ajute sa evitati durerile de cap atunci cand construiti o terasa tip ponton. Nu uitati sa va informati bine inainte de a construi pentru a obtine o terasa frumoasa si durabila in timp.