Cum sa alegi cel mai bun telescop astromic?

Cele mai bune telescoape astronomice

O investitie intr-un telescop reprezinta cea mai buna alegere daca doresti sa iti urmaresti pasiunea in astronomie si de aceea trebuie sa va ganditi bine inainte de a cheltui banii pe un asemenea produs care este destul de complicat si necesita cateva cunostinte tehnice. Urmatoarele sfaturi ce urmeaza sa le cititi fac posibila alegerea dintre cele mai bune telescoape astronomice , in caz ca sunteti la inceput de drum si doriti sa va dezvoltati pasiunea cu privire la univers.

Cele mai cunoscute telescoape astronomice sunt cele reflectoare si refractoare, fiecare dintre ele prezentand avantaje si dezavantaje in functie de observatiile astronomice pe care urmeaza sa le realizati.

Telescop refractor

Acest tip de telescop mai poarta denumirea si de luneta astronomica sau telescop cu refractie si este alcatuit din doua lentile, una mai mare (obiectiv) si una mai mica (ocular) ce ajuta la focalizarea razelor luminoase pentru ca observatorul sa poata vedea imaginea dorita.

Avantaje:

 • imagini mai clare
 • contrast imagine bun
 • nu necesita reglaje in plus
 • tubul lunetei astronomice are o intretinere mai usoara, fiind etans

Telescop reflector

Acest tip de telescop nu are aberatii cromatice iar oglinda va ofera o culoarea mai buna a obiectelor ceresti, fiind mai usor si mai puternic daca comparam cu acelasi diametru pentru telescopul refractor.

Cele mai cunoscute telescoape reflectoare sunt cele newtoniene ce poarta denumirea dupa numele inventatorului Isaac Netwon, acest tip de telescop avand dubul deschis la un capat.

Avantaje:

 • efecte de difractie mai mici
 • putere separatoare si grosisment mai bune
 • lipsa aberatii cromatice
 • obiective diametre mari

Care este cel mai potrivit telescop pentru dvs?

Telescopul cu o deschide mai mare (apertura) va capta mai multi fotoni si astfel va asigura o imagine mai clara si mai multe obiecte ceresti observate. Dar aveti in vedere ca odata cu cresterea aperturii va creste si pretul in acelasi timp, astfel ca trebuie sa va achizitionati marimea exacta de care aveti nevoie pentru a nu plati in plus.

Daca cautati un telescop cu o apertura de pana la 100 mm atunci unul de tip refractor poate reprezenta alegerea cea mai buna pentru dvs, fiind usor de utilizat si manevrat, rezistent si portabil in orice situatie. Insa daca sunteti in cautarea unui telescop cu o apertura mai mare de 100 mm, atunci unul de tip reflector reprezinta cea mai buna solutie iar ca design, cel newton poate fi rentabil si ca buget pentru dimensiunile dorite de dvs.

Telescoapele astronomice pot fi dotate si cu accesorii diverse, in functie de observatiile astronomice pe care aveti de gand sa le realizati, acestea fiind filtrul solar, filtre colorate, filtrul pentru Luna etc.

Atentie!

Nu priviti niciodata Soarele direct prin telescopul sau luneta astronomica! Este necesar un filtru solar special in fata obiectivului! In caz contrar riscati sa va pierderi vederea iremediabil! Totodata, o varianta sigura este proiectarea imaginii solare pe un ecran sau pe o bucata de carton!

Care sunt cei mai cunoscuti producatori de telescoape astronomice?

Printre cele mai cunoscute branduri de telescoape astronomice pentru amatori si incepatori amintim urmatorii producatori:

 • Bresser
 • Celestron
 • Omegon
 • Orion
 • Meade
 • Sky-Watcher

Desigur, mai sunt si alti producatori care fabrica astfel de produse destinate astronomiei insa daca doriti sa incepeti cu dreptul, atunci recomandam producatorii de mai sus pentru a nu cheltui banii pe produse inutile, care nu fac decat sa va dea batai de cap si sa nu va ofere satisfactia descoperirii cerului si obiectelor ceresti.