Te ai gandit vreodata sa iei parte la niste cursuri de actorie?

Pe scena, copilul intra intr-o lume care ii solicita imaginatia si creativitatea la maxim si in care poate fi vrajitor, cavaler sau imparat. Chiar daca majoritatea copiilor care urmeaza cursuri de teatru nu devin actori atunci cand cresc, cu totii au de castigat din aceasta experienta.

Beneficiile de care se bucura un copil care urmeaza cursuri de actorie nu se refera doar la dezvoltarea abilitatii de a juca in piese de teatru. Daca inca nu esti convins ca urmarea unor cursuri de actorie contribuie semnificativ la educatia copilului tau, iata cateva beneficii pe care le aduce teatrul in dezvoltarea copilului.

Ce inveti la cursurile de actorie?

  • 1. Socializarea. Cursurile de teatru permit interactiunea intre copii cu personalitati diferite, astfel incat copilul va avea ocazia de a-si imbunatati abilitatile de comunicare si de a lega noi prietenii.
  • 2. Imbogatirea vocabularului. Prin intermediul rolurilor pe care le interpreteaza, copilul invata o multime de cuvinte (neologisme, dar si arhaisme sau regionalisme, in functie de piesa in care joaca), imbogatindu-si astfel vocabularul.
  • 3. Expresivitatea corporala. Urmand cursuri de actorie, copilul invata sa isi controleze miscarile si gesturile, invata despre semnificatiile fiecaruia dintre acestea si are ocazia de a le exersa, consumand astfel energia in mod constructiv.
  • 4. Expresivitatea verbala. Toti actorii cunosc importanta intonatiei, tonului sau a vitezei cu care sunt rostite cuvintele. Copilul invata despre toate aceste lucruri, avand ocazia de-si dezvolta capacitatea de exprimare. Prin urmare, copilul va invata atat sa transmita corect un mesaj, cat si sa interpreteze corect ceea ce spun ceilalti.
  • 5. Abilitatea de a vorbi in public. A interpreta un rol in fata unui public il poate ajuta pe copil sa isi dezvolte abilitatea de a tine perzentari sau discursuri in fata altor persoane. Acest lucru ii va fi de folos atat la scoala, dar si mai tarziu, in viata profesionala.
  • 6. Cultura generala. Intrand in contact cu piesele in care interpreteaza diverse roluri, copiii invata o multime de lucruri atat despre autorii pieselor, cat si despre contextul social sau istoric la care fac referire, imbunatatindu-si astfel cultura generala. De asemenea, teatrul poate stimula interesul copilului pentru lectura, apropiindu-se dintr-o alta perspectiva de literatura.
  • 7. Increderea in sine. Consecinta pe termen lung a cursurilor de teatru se refera la stimularea increderii in sine. O intepretare reusita pe scena, aplauzele publicului, depasirea tracului, toate acestea sunt elemente care vor mari increderea copilului in propriile forte.
  • 8. Abilitatile de invatare. Copilul isi exerseaza memoria, atentia si gandirea atunci cand invata si interpreteaza un rol. Desi nu pare a necesita un mare efort intelectual, interpretarea unui rol pune in miscare toate aceste procese, imbunatatindu-le.
  • 9. Autocunoastere. Desi poate parea paradoxal, pretinzand ca sunt altcineva, intrand „in pielea” unui personaj, copiii invata multe lucruri despre el insusi. Descopera trasaturi de personalitate care corespund personajelor interpretate sau care sunt total opuse, incep sa inteleaga in profunzime ce inseamna caracterul, valorile morale si felul in care emotiile influenteaza actiunile oamenilor.
  • 10. Autocontrol. Cursurile de teatru ii invata pe copii cum sa isi stapaneasca emotiile, cum sa le canalizeze intr-un mod pozitiv si cum sa isi construiasca reactii adecvate la diverse situatii. Exersand capacitatea de a-si depasi tracul pe scena, copilul invata ca el este „stapanul” propriilor emotii, ca el le poate controla si conduce catre modalitati adecvate de expresie. Acest lucru va influenta in mod pozitiv relatiile cu cei din jur.

Daca beneficiile prezentate mai sus te-au convins, nu iti ramane decat sa cauti cursul potrivit pentru copilul tau. Poti gasi aici cursurile de teatru pentru copii.

Te-ai gandit pana acum sa il inscrii pe copil la cursuri de teatru?

sursa: http://www.suntparinte.ro