Superstitii in alegerea lucrurilor pentru inmormantare

superstitii inmormantare

Stim ca un eveniment funerar este adesea legat de tot felul de traditii si superstitii. Acestea pot sa difere in functie de specificul locului. Se pare insa ca sunt la fel de multe practici si cand vine vorba de alegerea articolelor funerare.

Sicriul

Un element important si pana la urma si practic este sicriul. Acesta este ales dupa principii estetice, din esenta de lemn dupa plac si desigur in functie de buget. Se pare ca nu doar atat conteaza in aceasta alegere. Superstitiosii nu vor achizitiona sicriul mai repede de ziua in care este declarat decesul, pe principiul ca a pregati cele necesare pentru inevitabila situatie este de fapt o maniera de a grabi moartea.

In viziunea celor care au o mentalitate bine inradacinata in traditiile ce inca se mai mentin in zone rurale mai adesea, alegerea sicriului este un moment definitoriu pentru familia indoliata. De preferat ca acest moment sa nu aiba loc lunea, pentru ca asa cum se incepe saptamana asa va si continua.

Pentru copii si persoane necesatorite sicriul alb este de preferat. Acest lucru tine de simbolul albului, de puritate. Pentru persoanele casatorite se poate alege orice alta nuanta.

Prosoapele

Exista o traditie care spune ca fiecare colac si lumanare ce se da de pomana in numele sufletului celui plecat din aceasta lume se insoteste de un prosop. Rolul acestora este unul important. Se aleg cele albe, pentru ca predomina ideea de puritate, de suflet curat atunci cand sufletul ajunge in fata divinitatii la judecata. Prosoapele alese ar trebui sa fie la fel, pentru ca sufletul sa fie impacat.

Unele agentii de pompe funebre ofera accesorii si articole funerare in pachetele lor de servicii. Multi dintre cei care opteaza pentru acestea nici nu dau mare importanta detaliilor. Dar superstitiosii vor fi poate interesati si de aceste aspecte.

Cruce

Se considera crucea a fi necesara ca aspect, care sa corespunda cu tipul de sicriu. Este din lemn pentru ca simbolizeaza crucea purtata de Iisus la patimile savarsite de acesta. Se poate inlocui cu un monument si o cruce din alte tipuri de materiale, dar nu mai devreme de implinirea unui an de la inmormantare.

Superstitiosii vor fi atenti ca la partea cromatica crucea sa fie asemanatoare cu tipul de sicriu. Se crede ca ce nu corespunde va afecta drumul lin a sufletului spre cer, pentru ca fiind nemultumit de faptul ca cele doua elemente de maxima importanta in trecerea sa spre lumea cerurilor, sufletul se va razvrati.

Suruburi pentru sicriu

Sicriele se pot achizitiona in varianta standard sau accesorizate. Exista obiceiul ca dupa asezarea capacului peste sicriu acesta sa fie securizat cu suruburi, in forma rudimentara se foloseau cuie ce se bateau efectiv in lemn. Motivele pentru aceasta practica sunt de fapt de ratiune practica, pentru ca atunci cand este coborat in groapa sicriul sa nu fie destabilizat, capacul sa nu mai fie fix, trupul celui neinsufletit sa nu fie mutat de miscari, pentru ca pana la urma aceasta asezare in mormant este odihna lui vesnica.

Indiferent de superstitii si preferinte, lista de servicii funerare Rarox va fi de ajutor celor care trebuie sa organizeze un eveniment funerar. Oferta lor completa, cu diversele pachete de servicii, se regasesc in cadrul paginii oficiale.