Studiu Clima Center: Pompa de caldura apa – apa este regasita in 38,3% dintre locuintele noi

Popularitatea crescuta a pompelor de caldura apa – apa este sesizata cu precadere in Romania, potrivit unui studiu initiat de Clima Center, o companie cu traditie in furnizarea de solutii termice complete.

Avand in vedere cresterea constanta a preturilor la energie si consecintele negative pe care exploatarea pe scara larga a surselor traditionale de energie (combustibili fosili, carbune) le provoaca mediului, abordarea clasica a incalzirii locuintei trebuie reconsiderata. Mai mult decat atat, se pare ca deja se produce schimbarea mult mai necesara, cu tot mai multe gospodarii din Romania si din intreaga lume care sustin un stil de viata mai durabil, adoptand surse regenerabile de energie atunci cand vine vorba de generarea de energie electrica.

Pompa de caldura apa – apa: Solutia fezabila pentru locuintele viitorului

In mijlocul acestei lupte continue intre fiabilitatea dovedita a tehnologiilor traditionale de incalzire si potentialul neexploatat al noilor solutii de incalzire a energiei regenerabile, pompa de caldura apa apa Warmtech si-a dovedit relevanta si utilitatea ca alternativa ecologica la incalzirea conventionala a locuintelor.

De ce este cea mai buna pompa de caldura apa apa?

Exista o perceptie publica potrivit careia pompele de caldura apa – apa sunt in general mai eficiente decat pompele de caldura aer – apa, de pilda, si, prin urmare, sunt mai profitabile ca functionare. Cu toate acestea, practica arata ca, desi conceptual diferite, pompele de caldura (atat aer – apa cat si apa – apa) suporta costuri operationale similare, cu conditia ca ambele sisteme sa aiba aceleasi valori nominale de putere.

In timpul sezonului rece, lichidele din colectorul de sol al pompei de caldura apa – apa se stabilizeaza usor sub punctul de congelare, in timp ce temperatura medie a aerului care este adusa de pompa de caldura aer – apa este de aproximativ +4 grade Celsius.

• Chiar daca temperaturile din exterior scad pana la -15 grade Celsius, cu o casa bine izolata si cu un sistem adecvat de incalzire prin pardoseala, pompa de caldura apa – apa va fi in continuare capabila sa asigure o incalzire adecvata singura. Problemele pot sa apara atunci cand temperaturile scad dintr-o data sub -15 sau -20 grade Celsius. Aceasta inseamna ca, pentru a preveni perturbatiile de incalzire in timpul zilelor reci de iarna, trebuie sa porniti cuptorul cu gaz sau electric.

• Desi nu este la cea mai mare rata de eficienta, pompa de caldura apa – apa va garanta pentru un confort termic constant, chiar si la temperaturi scazute semnificative. Chiar daca pompa va trebui sa functioneze la o rata de putere mai mare decat cea obisnuita, cresterea totala a costurilor va fi nesemnificativa comparativ cu cea a pompelor de caldura sol – apa.

• Colectorul de sol al pompei de caldura, care functioneaza pe un lichid de racire pe baza de glicol, a carui densitate este mai mare si proprietatile de transfer termic sunt jumatate din cea a apei, consuma de obicei mai multa energie electrica decat ventilatorul extern al pompei de apa. Prin urmare, aceasta diferenta in consumul de energie electrica acopera pierderile asociate cu dezghetarea ciclica a evaporatorului pompei de caldura aer – apa.

• Pe langa ceea ce tocmai am mentionat mai sus, se poate tine seama de costurile initiale de investitie, care, in cazul pompelor de caldura apa – apa, sunt de obicei mult mai scazute decat cele ale pompelor de caldura sol – apa. In plus, amortizarea investitiei are loc in maximum doi ani.

In ansamblu, o pompa de caldura apa – apa constituie cea mai buna solutie termica pentru persoanele care cauta sa atinga un confort termic sporit cu o investitie redusa. Nu este nevoie de bugete cu multe zerouri pentru a va putea bucura de locuinta viitorului, eco; trebuie, doar, sa contactati expertii Clima Center in vederea romandarii celei mai bune pompe de caldura apa – apa pentru dumneavoastra. Peste 38,3% dintre clientii Clima Center le-au ales!