Sticlaria pentru laborator si rolul diverselor ustensile

pahare berzelius

Laboratoarele chimice utilizeaza in mare parte vase realizate din sticla, respctiv din portelan. Asta se intampla pentru ca este necesar sa prezinte o rezistenta sporita in contactul cu diversii agenti chimici folositi in cadrul lor, respectiv pentru ca trebuie sa faca fata unor temperaturi extrem de ridicate si variatiilor acestora. Cu toate acestea, pentru ca sunt confectionate din astfel de materiale, sunt fragile si necesita inlocuire pentru ca se sparg cand nu sunt manipulate atent.

Precisa.ro, magazin online specializat in ustensile si aparatura de laborator, stie cat este de important ca fiecare sa aiba o sursa de incredere din care sa cumpere cele necesare, motiv pentru care iese in intampinarea celor interesati cu solutiii complete si calitative. Pentru o cat mai buna intelegere a utilitatii diverselor articole din sticla, se regasesc in randurile de mai jos cateva mentiuni cu privire la acestea.

Ustensilele din sticla utilizate in laboratoare

Sunt preferate vasele din sticla atat pentru eficienta pe care o prezinta, dar si pentru greutatea redusa ce le este specifica, precum si pentru faptul ca sunt transparente.

Sticlele de reactivi sunt utilizate in vederea pastrarii diverselor solutii si a substantelor lichide, acestea regasindu-se in dimensiuni si forme standardizate.

Paharele de laborator se impart in mai multe categorii. Cele cilindrice, care pot sau nu sa aiba ciocul specific se numesc pahare Berzelius, la randul lor fiind disponibile in mai multe capacitati. Sunt utilizate in scopuri multiple – pentru precipitari, pentru incalzire, prepararea si transvazarea de reactivi si solutii lichide, pentu a recolta filtrate si asa mai departe. Spre exemplu, pentru a incalzi reactivi cu ajutorul acestor pahare, este necesara o sita de azbest.

Tot in categoria paharelor de laborator intra si flacoanele conice, care pot fie dotate cu dop de sticla slefuit. Sunt destinate titrarii de solutii, dar si pentru a incalzi reactivi lichizi, la fel ca si in cazul paharelor Berzelius fiind necesara trecerea flacarii printr-o sita specifica.

Nelipsite din cadrul laboratoarelor sunt eprubetele, utilizate pentru a realiza experimente pentru volume de solutii reduse. Pentru acestea exista stative speciale, realizate din lemn, metal sau plastic. Se poate face incalzirea lor direct pe flacara.

Baghetele de sticla sunt utilizate in laboratoare pentru amestecarea si agitarea de diverse solutii, dar si pentru a indeparta precipitatiile de pe peretii paharelor. Acestea se gasesc in diametre si lungimi diverse.

Baloanele de sticla sunt vasele necesare pentru a efectua cele mai multe dintre operatiunile din laborator, deci au rol indispensabil. La randul lor, acestea se impart in modelele cu fund plat si cele cu fund rotund, respectiv cu gat scurt sau lung, subtiri sau largi, in forma sferica sau de tip para ori picatura.

De asemenea, se folosesc binecunoscutele palnii de sticla, regasite in dimensiuni variate. Acestea sunt dedicate transvizarii de solutii si de lichide, eventual si in calitate de suport pentru hartia de filtru, cand se realizeaza operatiunile specifice.

Si cilindrii gradati sunt ustensile nelipsite din laboratoare, de asemenea fiind disponibili in capacitati variate. Modelele de 5 si 1000 cm3 sunt, in orice caz, dintre cele mai folosite. Rolul lor este de a determina volumul lichidelor.

Tot dintre ustensilele necesare in acest mediu sunt biuretele, pipetele, exicatoare, dar si stativele, clemele, mufele, inelele.  Astfel, lista de vase ce compun categoria sticlariei de laborator poate continua. Cei interesati de achizitii in acest sens, reprezentate de articole inalt calitative, gasesc solutiile de care ai nevoie pe precisa.ro.