Steroizi orali - de ce nu este bine sa consumam?

5 mai 2022
Autor:
SEO MARKETING AGENCY SRL

Medicamentele steroide administrate pe cale orala sunt cunoscute sub numele de steroizi orali si pot fi eficienti in tratarea multor boli Cu toate acestea, unele persoane ce folosesc steroizi orali dezvolta o serie de efecte secundare. In acest articol vom discuta despre principalele efecte secundare posibile in urma administrarii de steroizi orali. In plus, daca in prezent luati steroizi orali sau va propuneti sa faceti acest lucru in curand, gasiti mai jos cateva informatii utile. Un aspect esential pe care vrem sa-l subliniem inca de la inceput este ca daca ati luati steroizi orali pentru mai mult de trei saptamani, atunci nu trebuie sa va opriti brusc. Daca credeti ca exista efecte secundare in urma administrarii de steroizi orali, atunci primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa mergeti la medicul dumneavoastra - in niciun caz nu va opriti imediat din a lua doza obisnuita de steroizi.

Care sunt efectele secundare posibile ale steroizilor orali?

Iata cateva efecte secundare ale steroizilor orali:
- Osteoporoza sau boala oaselor. Chiar si asa exista unele medicamente care pot ajuta la protejarea impotriva acestui risc. De exemplu puteti lua steroizii orali impreuna cu un medicament numit bifosfonat pentru a preveni pierderea osoasa.

- Cresterea in greutate. Fata se poate umfla usor.

- Cresterea riscului de infectii. Acest lucru se intampla din cauza ca steroizii suprima sistemul imunitar al organismului. In mod special, exista riscul de a dezvolta o forma severa de varicela, mai ales daca nu sunteti imun la aceasta boala (nu ati facut in copilarie). Dar majoritatea oamenilor au avut varicela in copilarie si sunt imuni la aceasta boala. Daca totusi luati corticosteroizi si nu ati avut varicela anterior ar trebui sa stati departe de persoane care au varicela si zona zoster. In cazul in care din accident ai intrat in contact cu astfel de persoane comunicati imediat medicului dumneavoastra.

- Daca ati avut tuberculoza, atunci aceasta ar putea sa reapara din nou atunci cand luati steroizi.

- Cresterea tensiunii arteriale. Din acest motiv este recomandat sa va monitorizati tensiunea arteriala in mod regulat. Daca tensiunea creste va trebui sa faceti ceva pentru a o reduce.

- Creste zaharul din sange. In aceasta situtie poate fi nevoie de tratament suplimentar daca aveti diabet. Steroizii insisi pot provoca diabet. Daca luati steroizi pe termen lung, medicul poate efectua un test anual de identificare a zaharului din sange si pentru a vedea daca aveti diabet zaharat - mai ales daca exista in familie cazuri de diabet.

- Boli de piele - va puteti vindeca mai greu dupa o rana. Pielea se poate subtia si puteti avea vanatai usoare. Puteti dezvolta intinderi.

- Slabiciune musculara.

- Schimbari de dispozitie si comportament. Unele persoane se simt mai bine atunci cand iau steroizi. Insa in anumite situatii steroizii pot agrava depresia si alte probleme de sanatate mintala. Daca apar astfel de efecte secundare poate insemna ca doza de steroizi este prea mare. Unele persoane devin confuze si iritabile. Pot avea vedenii si ganduri de suicid. Aceste efecte asupra sanatatii mintale pot aparea cand tratamentul cu steroizi este intrerupt. Pentru astfel de tulburari de comportament sau dispozitie este indicat sa va adresati medicului.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram