Sporturi care ar trebui sa primeasca mai multa recunoastere in Romania

Suntem obisnuiti sa ne concentram atentia asupra fotbalului pentru ca acolo se invart cei mai multi bani, iar televiziunile investesc cel mai mult. Ni se serveste “sportul rege” pe paine, asa ca trebuie sa-l luam cu pofta. Si, cateodata, ne mai interesam de ce face Simona Halep la cate vreun turneu. Cam aici se opreste sfera noastra de interes pentru sportul din Romania.

Ca tot se apropie Campionatul Mondial de handbal feminin (noiembrie-decembrie, in Japonia), a te uita strict la aceste competitii nu te transforma intr-un sustinator al handbalului romanesc. TVR a transmis sezonul 2018/2019 atat din Liga Florilor, cat si din Liga Zimbrilor. Iar ca rating se salveaza tot cu Campionatul European de fotbal U-21. Absolut nimic nou sub Soare.

De apreciat evolutiile baietilor antrenati de Mirel Radoi, insa romanii fac performanta si in alte sporturi, iar recunoasterea lor este aproape zero. Ana Maria Popescu (Branza) a ajuns pe primul loc la spada individual in acest an, dupa o medalie de bronz la Grand Prix-ul de la Cali, Columbia. Medaliata cu aur atat la Jocurile Olimpice, cat si la Campionate Mondiale si Europene, sportiva de 34 de ani n-a avut mai niciodata parte de expunere mediatica. Aspect pozitiv in ceea ce priveste capacitatea ei de concentrare, insa negativ daca ne gandim la posibila dezvoltare a scrimei in tara noastra. Avem sportivi talentati, care obtin mereu medalii la campionatele internationale de cadeti, iar finantarea scrimei depinde in mare masura de cat de mult reuseste sa atraga spectatorii. Dar fara expunere in media, oamenii n-au cum sa afle mare lucru. Iar fara oameni dornici sa descopere aspecte despre scrima, media nu e interesata sa le relateze. E un cerc vicios.

Nationala de volei feminin s-a calificat la Campionatul European din acest an, la care participa 24 de formatii. Daca stirea a facut putin “valva” in momentul respectiv, performanta a fost uitata, in ciuda faptului ca turneul incepe la sfarsitul lui august. Insa asta poate si pentru ca fetele noastre reusesc constant sa ajunga la astfel de competitii. Recent, au jucat si finala Silver European League, pierduta, din pacate, 1-3 contra Sloveniei.

Iar rezultatele vin si la nivel de club. Dupa finala de Liga Campionilor disputata anul trecut, fetele de la Volei Alba Blaj au disputat si ultimul act in Cupa CEV. Din nefericire, ambele partide au fost pierdute, dar asta nu le scade din merite. Voleiul romanesc si-a gasit drum la TV in ultimele sezoane, totusi fara prea mult succes in randul telespectatorilor. Tot ce trebuie sa stii despre pariuri volei este insa mai usor de aflat acum, odata ce meciurile sunt la televizor. Ai posibilitatea sa vezi partidele, nu doar sa te bazezi pe statistici si informatii greu de verificat.

Pe langa scrima si volei, merita observat si hocheiul romanesc. Nationala antrenata de Julius Penzes s-a calificat in luna mai in cea de-a doua grupa valorica a hocheiului mondial. O performanta incredibila, unica pentru “tricolori”. Daca nationala mare de fotbal se tot balbaie in rezultate, exista alti sportivi romani care pot sa tina steagul sus.