Softul SCIM 400 dedicat institutiilor publice de toate tipurile

Soft-ul SCIM 400 este o aplicatie dedicata ce serveste la intocmirea documentatiei pentru o serie de reguli legate de procedurile de control intern managerial ce trebuie adoptate si respectate de catre toate institutiile bugetare in conformitate cu legislatia statelor membre ale Uniunii Europene. Pentru prima data, aceste reguli au fost implementate in Romania in anul 2005 prin ordinul OMFP 400/2005. Anul 2015 a marcat introducerea a 16 de noi standarde, impuse de Uniunea Europeana prin intermediul ordinului 400/2015 si aplicabile in toate tarile membre UE.

Ce inseamna introducerea celor 16 de noi standarde

Pentru a introduce cele 16 de noi standarde in vechiul ordin, toate institutiile de stat au obligatia de a-si rescrie documentatia specifica ce are aproximativ 1.800-2.000 de pagini, in unele cazuri chiar si mai mult. Rescrierea acesteia cu forte proprii poate dura chiar ani daca functionarii insarcinati cu aceasta munca de sisif mai au si alte indatoriri in postul pe care il ocupa.

O alta metoda prin care institutiile de stat isi pot actualiza procedurile de control intern managerial conform standardelor impuse de Uniunea Europeana in anul 2011 este apelarea la consilieri, acestia putand executa livrabila in termen de 3-6 luni la preturi mult prae mari pentru a fi luate in seama de catre orice institutie bugetara.

Cea mai rapida, eficienta si ieftina modalitate de implementare a celor 16 de noi standarde si de rescriere a intregii documentatii este soft SCIM 400. Acest soft este creat astfel incat sa poata fi folosit de catre orice angajat al institutiilor bugetare care are cunostinte minime de folosire a calculatorului. Soft-ul se bazeaza pe sabloane autocompletante, este usor de folosit, intuitiv si reduce munca angajatilor de la minim cateva luni la numai cateva ore. Pretul softului este si el unul pe care si-l poate permite orice institutie bugetara (scoala, gradinita sau primarie comunala) si se incadreaza in jurul a 15% din preturile cerute de catre consilieri.

De ce sunt necesare procedurile de control intern managerial

Procedurile de control intern managerial ajuta la eficientizarea activitatilor periodice si repetitive, la standardizarea operatiunilor de baza, la depistarea din timp a erorilor umane, dar si la corectarea acestora inainte de a afecta in vreun fel institutia. Toate aceste proceduri functioneaza ca o serie de reguli ce trebuie respectate, iar respectarea acestora ajuta la o mai buna desfasurare a activitatilor in institutiile bugetare.