fbpx

Pregatita sa devii mamica? Depisteaza din timp riscul pentru Sindrom Down cu BITEST

Detectarea anomaliilor cromozomiale este esentiala. Afla daca exista riscul aparitiei Sindromului Down  cu BITEST – Screening prenatal in trimestrul I de sarcina si interpretare Kryptor! Pe platforma de promovare www.IzzyReduceri.ro gasesti oferta cu pret avantajos pentru Bitest.

Simti ca a venit momentul sa devii mamica sau deja ai un bebe pe drum? Este important sa stii ca pe tot parcursul celor 9 luni vor fi necesare analize de sarcina si investigatii in fiecare trimestru, pentru a te asigura ca vei avea un copil sanatos si plin de viata.

Descopera chiar din primul trimestru de sarcina daca exista riscul aparitiei de Sindrom Down cu ajutorul unui BITEST si interpretare prin metoda Kryptor.
Trebuie sa iei atitudine si sa faci aceste analize medicale! Anormalitatile cromozomiale se intalnesc in prezent, in Romania,  la 1 din 650-700 de nasteri.

Bitestul se realizeaza in saptamanile 10-12 de sarcina si are o acuratete ridicata, in proportie de 93% si sub 3% fals pozitiv.

Medicii recomanda ca toate viitoarele mamici sa faca acest test, dar este recomandat mai ales in cazul mamicilor care au mai avut un copil cu sindromul Down sau care au o varsta mai inaintata. Dupa varsta de 35 de ani riscul aparitiei Sindromului Down creste.

In ce consta Bitestul?

Testul se efectueaza in doua etape:

  1. Analiza sangelui mamei – se va preleva o cantitate mica de sange si se vor masura valorile a doua substante: PAPP-A (protetina A plasmatica care se gaseste in placenta) si beta-hCG (fractiune beta a hormonului corionic gonadotropnic uman). Prezenta acestor doi markeri serici garanteaza riscul aparitiei sindromului Down in proportie de 86%.
  2. Ecografia de morfologie fetala – se va efectua o ecografie pentru a determina dimensiunea in milimetri a unei structuri fetale – translucenta nucala – zona care contine lichid (la ceafa fatului).

Celalalt factor asociat analizei sangelui matern si ecografiei fetale este varsta mamei, dupa cum am mentionat si mai sus. In urma combinarii acestor trei factori se va obtine rezultatul testului.

*Testele nu sunt diagnostice. Ele nu spun daca anomalia exista, insa dicteaza procedurile medicale ulterioare care sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Daca testul indica un risc crescut de Sindrom Down, pasul urmator este efectuarea unei biopsii de vilozitati coriale sau efectuarea amniocentezei.

Interpretarea rezultatelor se va efectua in laborator prin metoda imunochimica, cu tehnologia TRACE (Time Resolved Amplified Cryptate Emission) pe analizatorul KRYPTOR, folosind software-ul Astraia pentru a calcula in primul trimestru de sarcina riscul de anomalii cromozomiale.

Precizia masuratorii si reproductibilitatea foarte buna a rezultatelor obtinute in urma parametrilor biochimici au determinat ca metoda Kryptor sa obtina certificare din partea Fetal Medicine Foundation (FMF) UK pentru a fi utilizata in screening-ul prenatal neinvaziv.

Avantaje in urma Bitestului

  • prezinta o rata de acuratete de 93% si 3% fals pozitiv
  • se efectueaza in primul trimestru de sarcina, deci orice interventie asupra fatului este mai putin invaziva decat daca s-ar realiza mai tarziu pe perioada sarcinii
  • in eventualitatea in care rezultatul obtinut este pozitiv, mama dispune de suficient timp pentru investigatii suplimentare
  • daca si in urma testelor suplimentare (biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza) se obtin rezultate pozitive, se poate opta pentru intreruperea sarcinii
  • malformatiile congenitale pot fi identificate de timpuriu si, in unele cazuri, acestea se pot ameliora chirurgical

Daca te intrebi care ar fi costurile pentru dublul test, trebuie sa stii ca acestea variaza in functie de complexitatea pachetului si clinica se va efectua. Cele mai multe dintre clinicile care fac acest dublul test sunt cele private, deci ceva mai costisitoare. Vestea buna este ca pe platforma de promovare www.IzzyReduceri.ro gasesti oferta cu pret avantajos pentru pachet complet Bitest, Interpretare Kryptor si Consiliere Psihologica la doar 450 LEI la Femina’s Health Center – locatia care prezinta un nou concept dedicat doamnelor si va ofera servicii de psihologie, ginecologie si infrumusetare, intr-un ambient placut si relaxant.

Monitorizarea constanta a sarcinii si efectuarea analizelor si testelor potrivite reprezinta un pas esential pentru identificarea riscurilor de aparitia a malformatiilor congenitale si nasterea unui copil sanatos.