Sfaturi de sofat pe timp de noapte

31 octombrie 2015
Autor:
Content SEO

In aceasta perioada zilele sunt tot mai scurte, deci intunericul se lasa tot mai devreme si nici macar farurile cele mai puternice nu fac minuni.

In primul rand fiti atenti la viteza. Iarna orele cu lumina se reduc, si de multe ori se intampla sa conducem masina pe intuneric. Trebuie prestata multa atentie mai ales de cei care nu se bucura de o vedere perfecta, intrucat in aceste conditii "micile probleme" se pot amplifica; tuturor le este cerut, oricum, un plus de prudenta, adaptand viteza de mers la vizibilitatea efectiva. Pentru a calatori in siguranta pe o strada lipsita de iluminare publica, trebuie sa existe posibilitatea de oprire in raza cuprinsa de faza scurta, mai putin pe autostrada. In general, 80 km/h (chiar si in prezenta unei limite superioare) poate fi prea mult.

Atentie la capcane! In zonele rurale, de pilda, se poate intampla ca un animal sa traverseze strada. Daca aveti timp sa reactionati, nu va bazati pe faptul ca acel animal este mai rapid, ci franati imediat: speriat de lumina farurilor se poate bloca in fata voastra. A-l ocoli este periculos, deoarece puteti pierde controlul masinii.

Fiti atenti la cateva mici detalii. Pentru a vedea bine in exterior, interiorul trebuie sa fie foarte putin iluminat: micsorati intensitatea luminilor de pe bord si, daca este, activati functia "noapte" pentru navigator. Cand incrucisati o masina care vine din sens opus, priviti spre partea dreapta a carosabilului, pentru a nu fi orbiti. Inainte de intersectii sau de curbele fara vizibilitate, semnalizati pentru a avertiza pe cei care vin din alta parte. Folositi faza lunga numai atunci cand nu se vad alte masini, iar farurile de ceata numai in caz de ceata deasa: in caz contrar deranjeaza pe altii si sunt interzise de lege. Pe strazile cu sens dublu de mers, neiluminate, efectuati depasirile numai daca cel din fata merge cu adevarat incet: mai in fata ar putea fi o curba sau un obstacol ascuns de intuneric. Daca farurile ilumineaza numai cativa metri de asfalt, sunt reglate rau: "lungiti" raza de lumina actionand asupra rotitei de reglare din bord. Daca nu este suficient, adresati-va mecanicului.

Multe masini recente au lumini diurne: se aprind singure odata cu pornirea motorului pentru a fi vazuti de cei care vin din sens opus (atentie la farurile din spate care raman stinse). Asa cum spune si numele, servesc in conditii de buna vizibilitate, neinlocuind farurile traditionale.

Daca observati ca vreunul din faruri nu functioneaza, incercati sa descoperiti cauza, poate fi o siguranta sau un bec ars, elemente pe care le puteti gasi la orice magazin cu piese auto, iar inlocuirea acestora o puteti face in persoana sau puteti apela la un mecanic.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram