Serviciile prestate în regim de freelancing: un trend ascendent

12 februarie 2021
Autor:
livepr

Antreprenorii au început să apeleze din ce în ce mai des la serviciile freelancerilor, pentru că de cele mai multe ori procesul este mai simplu și mai rapid. Iar rezultatele obținute pot fi chiar mai bune decât atunci când alegem agenții specializate sau angajăm un om cu contract de muncă.

Lucratul de acasă a favorizat îndepărtarea unor bariere semnificative în ceea ce privește serviciile. Tot mai mulți specialiști din diferite domenii, precum IT, Web Design (realizare sau administrare site) sau Copywriting au început să-și ofere serviciile în regim de freelancing. Trendul a început în urmă cu câțiva ani și este în continuă creștere.

Ce înseamnă freelancing?

Înseamnă că specialiștii și profesioniștii lucrează în regim propriu, după un program flexibil stabilit chiar de ei, fără un angajator căruia să-i dea raportul. Lucrează pentru diverse proiecte ale persoanelor fizice sau juridice, pe care le stabilesc sub formă de colaborare printr-un contract de prestare servicii. Activitatea de freelancing România a luat un avânt impresionant în ultimii ani, pentru că acest mod de lucru le oferă specialiștilor libertatea de a-și stabili contextul profesional după propriile reguli.

Să lucrezi cu un freelancer nu înseamnă totuși lipsă de responsabilitate doar pentru că acesta nu are un șef căruia să-i dea raportul. Dimpotrivă, implicarea este în majoritatea cazurilor mult mai mare. Freelancerii au permanent nevoie de clienți, motiv pentru care mândria unui lucru bine făcut e parte din agenda zilnică.

Deși nu există un angajator care să aștepte un raport la final de zi, colaboratorii sunt în contact direct cu freelancerii, ceea ce le permite să fie mereu la curent cu ce se întâmplă, cu progresul proiectelor. De aceea, mulți antreprenori aleg serviciile prestate în regim de freelancing în loc să meargă către o agenție.

Freelancerii sunt specialiști în domeniile lor, au studiat, au lucrat pentru diverși clienți și pot demonstra calitatea muncii lor prin portofolii, dar și prin recenziile clienților.

De ce să alegi să lucrezi cu un freelancer?

Primul avantaj este relația profesională directă cu omul care prestează serviciul. Dacă ai nevoie, de exemplu, de servicii de creare magazin online, atunci vei colabora direct cu omul care se va ocupa de site-ul tău, fără intermediari. Comunicarea directă este mult mai benefică pentru nevoile pe care le ai, pentru că informațiile nu riscă să se piardă pe drum.

Un freelancer este responsabil pentru el însuși. Câștigurile lui depind de seriozitatea de care dă dovadă și de calitatea serviciilor prestate. De aceea, există o responsabilitate mult mai mare pe umerii unui freelancer. Ceea ce înseamnă că îi va păsa cu adevărat de proiectul tău și de relația de colaborare.

Chiar dacă un freelancer lucrează cu mai mulți clienți, timpul de execuție a livrabilelor stabilite în contract va fi mai scurt. Într-o agenție există mai multe departamente, lucrul la un proiect se întâmplă de obicei în echipă. Așadar, mai mulți oameni vor fi responsabili de livrarea proiectului. Desigur că și în agenții există termene limită. Totuși, aceeastă trecere prin mai multe departamente și pe la mai mulți oameni, poate îngreuna procesul și extinde timpul de execuție.

Un alt avantaj al freelancerului este acela că își va plăti singur taxele, iar costurile de colaborare cu un freelancer sunt mai mici decât costurile cu un angajat. Cu un freelancer poți lucra pe proiecte izolate, iar contractul poate fi întrerupt oricând simți că nu mai ai nevoie de serviciile lui. Atunci când angajezi pe cineva, lucrurile stau puțin diferit. Indiferent de volumul de muncă sau de rezultate, salariul va fi plătit în continuare în fiecare lună.

În funcție de ce criterii alegi un freelancer?

Depinde foarte mult de nevoile tale. E posibil să vrei să te întâlnești fizic cu omul respectiv, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie în același oraș. Dacă ai nevoie de servicii de web design Bucuresti, poți stabili acest criteriu în căutarea ta.

Apoi, cel mai probabil vei dori să vezi ce a mai lucrat acel om înainte, ca să-ți dai seama dacă te-ar putea ajuta cu ce ai tu nevoie. În plus, e indicat să rezonezi cu el, dincolo de toate considerentele legate de preț sau portofoliu. Există șanse mult mai mari ca rezultatele să fie peste așteptările tale dacă relația de colaborare este una naturală, plăcută, bazată pe încredere.

Bineînțeles că și prețul este un criteriu, însă e bine să știi că nu întotdeauna mai ieftin e mai bun. Și nici mai scump. De aceea e bine să ceri mai multe oferte și să o alegi pe cea care simți că ți se potrivește cel mai bine.

Nu în ultimul rând, alegem un freelancer în funcție de timpul de execuție a livrabilelor. E posibil să vrei să lucrezi cu un freelancer, să existe acea chimie, să fie totul ok. Însă tu ai nevoie ca proiectul să fie livrat în 3 luni, iar el poate livra abia în 5. De aceea e bine să ai mai multe opțiuni, pentru a avea întotdeauna un back-up și pentru a evita situațiile în care proiectul nu poate fi gata la timp.

Dacă vrei să consulți portofoliul unui web designer talentat, poți arunca o privire pe site-ul lui Adi Coscai (Freelancer Web designer & Developer) - https://www.adicoscai.com/

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram