Servicii sociale noi in premiera in Romania

16 iulie 2013

Din cele 670 de aplicaţii depuse anul trecut pe Componenta Social a Programului de Cooperare Elveţiano-Român, Fundaţia Pentru Voi a câştigat 2 finanţări, fiind singura organizaţie de pe lista câştigătorilor căreia i-au fost aprobate ambele proiecte depuse.

În cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, au fost aprobate 29 de proiecte pe Componenta Social, dintre care două sunt ale Fundaţiei Pentru Voi: „Sunt adult, trăiesc independent!”, care va primi o finanţare de 235 414,16 CHF şi „Servicii de tip respite – Ia o pauză!”, care va primi o finanţare de 74 010,63 CHF.

Proiectul „Sunt adult, trăiesc independent!” va crea un centru pilot de pregătire pentru viaţă independentă a adulţilor cu dizabilităţi intelectuale, serviciu social nou pentru România. De asemenea, proiectul abordează unul dintre aspectele cele mai importante pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale, şi anume, protecţia juridică, un drept fundamental, neasigurat de legislaţia românească. Datorită specificului dizabilităţii, persoanele cu dizabilităţi intelectuale sunt expuse abuzului, îndeosebi cel economic, şi au nevoie de protecţie, prin mecanismul diminuării capacităţii de exerciţiu. Acesta trebuie să protejeze persoana, fără a-i îngrădi exercitarea celorlate drepturi civile, cum ar fi dreptul de a munci, de a face alegeri. În România, există doar punerea sub interdicţie totală, care suprimă toate drepturile civile ale interzisului. Prin proiect, vom desfăşura o campanie de advocacy pentru creşterea gradului de conştientizare a autorităţilor, scopul fiind modificarea prevederilor Codului Civil referitoare la tutelă.

Cel de-al doilea proiect câştigător, „Servicii de tip respite – Ia o pauză!”, promovează o idee inovatoare în domeniu, venind în întâmpinarea marilor probleme cu care se confruntă familiile care au în componenţă persoane cu dizabilităţi intelectuale severe, cu nevoi speciale şi complexe. Îngrijirea unei persoane cu dizabilitate intelectuală necesită sprijin şi asistenţă 24hx24h, iar presiunea şi stresul la care sunt supuse familiile, în special părinţii, este foarte mare. Pentru a creşte calitatea vieţii acestor familii, pentru prevenirea dezmembrării familiilor sau a abandonului persoanelor cu dizabilităţi intelectuale în instituţii, sunt absolut necesare serviciile de tip respite pe care acest proiect işi propune să le dezvolte.

„Ne bucuram că am reuşit să câştigăm finanţare pentru ambele proiecte depuse. Ca şi toate celelalte servicii dezvoltate de Fundaţia Pentru Voi, şi acestea izvorăsc din nevoile reale cu care se confruntă zi de zi persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor şi cărora nu le-am putut găsi până acum o soluţie. Problema legislaţiei deficitare în domeniul capacităţii de exerciţiu, pe care o abordăm într-unul din proiecte, face ca să avem beneficiari care au de plătit lunar sume imense, pentru că au semnat ca giranţi pentru împrumuturi de la bancă luate de vecini care au dispărut ulterior. Pe de alta parte, dacă sunt puşi sub interdicţie, suntem nevoiţi să îi dăm afară din unitatea noastră protejată, deşi pot lucra şi îşi pot câştiga un venit din munca proprie. Sperăm să convingem Guvernul Român să modifice Codul Civil în acest domeniu.”, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundaţiei Pentru Voi.

Ambele proiecte vor începe în luna septembrie anul acesta.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram