fbpx

Semnificatiile Cifrelor din Componenta Indicelui de Protectie IP

Cunoasterea semnificatiilor acestor cifre te poate ghida in alegerea echipamentelor de care ai nevoie, in cunostinta de cauza, fara a te baza exclusiv pe cuvantul furnizorului. La urma urmei sa nu uitam ca el este acolo ca sa vanda si din aceasta dorinta iti poate promite fix ceea ce vrei tu sa auzi. Nu strica, deci, sa arunci un ochi peste acest material informativ.

Gradul de protectie IP (International Protection) face referire la un standard international, numit IEC 60529. Acest standard este utilizat cu precadere in industria echipamentelor electrice si electronice.

Ganditi-va ca un proiector de iluminat arhitectural fatada unei cladiri opereaza in conditii de umiditate si praf; incintele audio din instalatia de sonorizare a unei parcari auto functioneaza si ele in situatii meteo extreme, este esential ca acestea sa fie proiectate astfel incat sa faca fata anumitor factori de mediu.

Exemplificare:

Proel WS01 este un difuzor de perete cu Indice de Protectie (IP 55)- primul cifra 5 indica faptul ca exista posibilitatea ca praful sa intre in interiorul echipamentului, insa fara a-i produce daune. Cea de-a doua cifra 5 avertizeaza ca difuzorul este conceput spre a rezista unor jeturilor de apa, din orice unghi provin acestea.

• PRIMA CIFRA se refera la toleranta echipamentului fata de praf/ murdarie/ impuritati provenite din/ de la corpuri exterioare, dupa cum urmeaza:

Cifra Semnificatie
0 echipamentul nu prezinta protectie contra prafului/ corpurilor exterioare
1 protectie pentru o sfera (bula) cu diametrul de cca. 50 mm
2 protectie pentru o sfera cu diametrul de cca. 12,5 mm
3 protectie pentru o sfera cu diametrul de cca. 2,5 mm
4 protectie pentru o sfera cu diametrul de cca. 1 mm
5 in ciuda protectiei, exista posibilitatea ca praful sa patrunde in echipament, insa nu afecteaza capacitatea aparatului de a functiona in parametrii normali
6 protectie completa, praful nu patrunde in interiorul echipamentului sub nicio forma

• CIFRA DOI se refera la toleranta echipamentului fata de apa/ umezeala.

Cifra Semnificatie
0 fara protectie, apa patrunde in interiorul echipamentului
1 protectie impotriva picaturilor de apa (in cadere pe verticala), timp de 10 minute la un raport de 3-5 mm 3 pe minut
2 protectie 100% impotriva picaturilor de apa (inclinare pe verticala 15°), timp de 10 minute la un raport de 3-5 mm 3 pe minut
3 protectie impotriva apei pulverizate pentru unghi de 60º (inclinare pe verticala); 10l/ minut la o presiune de 80-100kN/m2 timp de cca 5 minute
4 protectie impotriva stropirii cu apa, din orice unghi
5 protectie impotriva jeturilor de apa, din orice unghi
6 protectie impotriva jeturilor puternice de apa, din orice unghi
7 protectie impotriva scufundarii in apa timp de 30 de minute la 1 metru adancime, cu intreruperi
8 protectie impotriva scufundarii echipamentului in apa, perioade indelungate, fara producerea vreunei daune