Scolioza

5 februarie 2016

SCOLIOZA

Scolioza este o deformatie tridimensionala, caracterizata prin incurbarea coloanei vertebrale in plan frontal, rotatia vertebrelor in plan orizontal si gibozitate costala in plan sagital .
Scolioza cu o singură curbură este frecvent totală, spre dreapta sau stânga şi se numeşte scolioză în “C”. scolioza cu două curburi se numeşte scolioză în “S”, iar la enunţarea ei se menţionează numai sensul curburii dorsale (toracale).
Exemplu: “scolioză în “S” dreapta” – se traduce prin existenţa a două curcuri, una spre stanga, una spre dreapta, cea dreapta fiind în regiunea toracală.
Scoliozele cu două curburi sau cu mai multe curburi necesită un tratament funcţional complex şi de lungă durată întrucât aceste deformaţii produc asimetrii mari, evidente, la nivelul trunchiului, centurii scapulare şi bazinului. De aceea, în tratamentul acestora, se alătură acei factori terapeutici care influenţează favorabil evoluţia acestei deformaţii cum este tratamentul igienic şi ortopedic.
Trebuiesc combatute anumite pozitii care pot favoriza sau accentua deviatia vertebrala, ca de exemplu, ,,atitudinea soldie", de sprijin pe un singur picior, pe care o iau adeseori copiii si adolescentii . Purtarea ghiozdanului cu carti este recomandabil sa se faca pe spate, iar daca se face in mana, sa se alterneze dintr-una in cealalta.
Este necesar modificarea pozitiilor vicioase pe care unii copii si le insusesc in timpul somnului, ca de exemplu in decubit lateral, sau in flexie accentuata mereu pe aceeasi parte.
Este recomandabil ca pacientul sa nu stea timp indelungat la birou, pana cand oboseala l-ar face sa ia o pozitie incorecta, ci sa faca pauze in care sa execute cateva exercitii fizice sau sa se intinda pe pat.
Pacienţilor cu scolioză li se recomanda o dietă adecvată astfel încât greutatea lor corporală să fie optimă în raport cu înălţimea şi vârsta. Acest lucru este necesar mai ales la pacienţii supraponderali, deoarece greutatea poate accentua deviaţiile coloanei vertebrale.

CAUZELE APARIŢIEI SCOLIOZELOR

Pot exista trei cauze posibile de aparitie ale scoliozei:
• congenitala - determinata de o imperfectiune vertebrala
• dereglare musculara sau paralitica - determinata de paralizia musculara (in caz de poliomelita, infirmitate motorie cerebrala) sau distrofie musculara
• idiopatica - determinata de cauze necunoscute (cu aparitie la coloane vertebrale anterior drepte)
In 80% din cazuri, cauzele aparitiei scoliozei sunt necunoscute (idiopatice). Desi scoliozele idiopatice au o cauza genetica, nu s-au identificat pana acum genele responsabile de aparitia si agravarea scoliozei.
Incidenta
Statistic, adolescentii de sex feminin predomina (72%), iar scoliozele severe apar in proportie de 10:1 la fete (fata de baieti). Scoliozele devin aparente in perioada de crestere rapida a pubertatii (existand forme infantile si juvenile).
Cabinetului de recuperare medicala KinetoStars Med ofera servicii de fizioterapie, kinetoterapie, decompresie vertebrala (elongatii vertebrale) si masaj sub stricta supraveghere a personalului specializat.
Cabinetul de recuperare medicala KinetoStars Med va asteapta de luni pana sambata intre orele 09.00-20.30. Pentru programari puteti apela numarul de telefon 0736.090.210. Pentru intrebari si nelamuriri ne puteti scrie pe chat-ul disponibil 24/24 pe site-ul kinetostarsmed unde dna dr fiziokinetoterapeut Petcu Raluca va va raspunde in cel mai scurt timp.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram