fbpx

Schimbarea nu se aşteapta se face Ca revoluţiile

Proiectul „¡ Revolución !” cuprinde webinarii, dezbateri online, instrumente de lucru dar şi alte resurse informaţionale sau aplicative, exemple de bună practică şi comparaţii între sisteme administrative din întreaga lume dar mai ales din Uniunea Europeană.
Aceste resurse sunt organizate şi oferite cu titlu gratuit de către Raluca FILIP, Consultant Independent în Management cu experienţă de peste zece ani în domeniul public, specialist în management dar şi în leadership, format să modernizeze instituţiile publice centrale şi locale încă din 2004 printr-un program intensiv de pregătire finanţat de Comisia Europeană, în scopul reformării Administraţiei Publice din România.

Până în prezent, în cadrul Proiectului s-au distribuit cu titlu gratuit informaţii de specialitate şi s-au derulat o dezbatere online (19 mai) şi un webinar (22 mai). De asemenea, pe pagina dedicată Proiectului vor fi anunţate activităţile din următoarele săptămâni dar şi alte resurse gratuite.
Data de încheiere a Proiectului este simbolică. 14 Iunie este data de începere a răscoalei marinarilor de pe crucișătorul „Potemkin” (1905), marchează semnarea Tratatului de la Schengen (1985) dar mai ales este data naşterii lui Che Guevara (1929), devenit simbol al ideii de “Revoluţie”, concept care transcede alăturarea omului Che de orice ideologie politică.

„Nu încetez să vorbesc despre schimbare şi să implementez schimbarea în administraţie, când şi unde am ocazia. Nu sunt susţinută de vreo formaţiune politică sau de vreo instituţie publică, în demersul meu. Deocamdată. Ca şi vizibilitate sau impact, acest amănunt poate fi un impediment însă eu îl consider un avantaj. Manifestările online sunt atractive pentru public, de aceea am hotărât să ofer resurse pe această cale. Doar acţionând –chiar de la nivel micro– poţi mişca lucruri ce par inamovibile. Schimbarea o faci, nu o aştepţi.” a declarat Raluca FILIP

Concluziile primei dezbateri organizate în data de 19 mai – „De către cine ar trebui să fie conduse instituţiile Administraţiei Publice? De către oameni politici sau de către tehnocraţi?” – sunt, printre altele, că instituţiile publice nu pot fi conduse doar de oameni politici sau doar de tehnocraţi pentru că, evident, au specific diferit. Stabilirea clară a acelor instituţii centrale şi locale ce sunt conduse de oameni politici este absolut necesară iar funcţiile executive în oricare instituţie ar trebui să fie îndeplinite de către funcţionari publici, independenţi din punct de vedere politic. Urgenţa asumării pe termen lung, din partea tuturor partidelor politice, a acestor decizii “curajoase” şi menţinerea lor indiferent de culoarea politică a Guvernului – este o altă concluzie la care au ajuns participanţii. De asemenea, webinarul “Principii ale instituţiilor publice” organizat în data de 22 mai a avut ca punct de plecare o prezentare analizată şi comentată apoi împreună cu participanţii interesaţi în a afla şi în a aplica în mod corect principiile amintite