fbpx

Scaunele auto pentru copii obligatorii din 15 februarie

Noile reglementări rutiere, care prevăd obligativitatea folosirii unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, vor intra în vigoare începând cu data de 15 februarie, referindu-se în mod special la copiii care au o înălţime mai mică de 135 cm.
„Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispo­zitiv de fixare în scaun pentru copii. De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm. pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun auto copii , a informat ieri Poliţia Română.
Exceptaţi de la aceste obligaţii sunt copiii care sunt transportaţi cu taxiul, dar numai dacă nu stau pe scaunul din faţă. „Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, a informat IGPR.

Stiri similare:
» Toyota, liderul pieţei auto la nivel global şi în 2014
» 26.000 vehicule în stare tehnică precară, descoperite de poliţişti
» AAFBR: Dobânda-cheie ar putea fi redusă din nou în februarie

Copilul cu probleme, pe bancheta din spate şi numai însoţit

Excepţie de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului face şi copilul pentru care s-a eli­berat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă.
„Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia. În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se rea­lizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul”, a precizat instituţia.

Dispozitivul de fixare în scaun trebuie să fie omologat

Important de reţinut este faptul că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie „omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor” şi instalat pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.
Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airba­­g-ului frontal corespunzător locului.

Amenzi de la 390 la 488 lei

În cazul în care nu respectă aceste prevederi, conducătorul autovehiculului va fi sancţionat cu 4 – 5 puncte-amendă (390 – 487,5 de lei) şi 3 puncte de penalizare.
Amenzile se referă la ne­respectarea obligaţiei de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament şi la neres­pectarea dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.