Sandalele sau dovada ca moda se repeta

23 noiembrie 2017
Autor:
Digital Metrics

Sandalele sunt cea mai simpla forma de incaltaminte, fiind compuse dintr-o talpa prinsa sub talpa piciorului printr-o combinatie de curele. Pot fi sandale foarte simple, pe care le poti cumpara de la un vanzator ambulant din Bombay cu doar cateva rupii sau poate fi vorba despre o pereche de sandale realizata ca o adevarata opera de arta de Manolo Blahnik, care se vinde cu cateva sute de dolari intr-un magazin de lux. De a lungul secolelor, sandalele au fost fabricate din orice material posibil - lemn, piele, textile, paie, metal si chiar piatra, si au fost adoptate de fiecare categorie sociala in aproape toate culturile lumii. Cum s-a schimbat insa de-a lungul secolelor acest obiect vestimentar, de la sandaua din lemn si piatra la modelele de sandale dama de astazi?

Arheologii au descoperit, in urma sapaturilor, sandale datand de acum 8.000 de ani, provenind din Cultura Anasazi, din sud-vestul Americii. Aceste sandale impletite din fibre tesute se prindeau printr-o curea simpla in forma de V si erau flexibile, ajutandu-i pe stramosii nostri sa isi protejeze picioarele.

Folosirea sandalelor in urma cu mii de ani a fost o practica frecventa printre popoarele din zone cu clima calda, unde nisipurile si zonele stancoase, bantuite de insecte otravitoare si plante spinoase, au necesitat dezvoltarea celei mai elementare forme de acoperire a picioarelor. Clima calda si uscata a impiedicat, in general, folosirea pantofilor, care erau folositi de locuitorii din zonele reci si umede. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, sandalele nu se intalnesc exclusiv la popoarele din tari cu clima calda.

In Japonia, „geta”, sandale din lemn, erau purtate cu sosete numite „tabi” care te protejau de umezeala si frigul iernii. De-a lungul timpului, sandalele geta au avut talpa tot mai inalta, astazi acest model servind drept inspiratie pentru cei care realizeaza incaltamintea extravaganta a celebrei Lady Gaga. In mod similar, localnicii din Siberia de Est si din Alaska purtau cizme de blana care isi aveau originea in sandalele din antichitate, care se legau peste ciorapi de blana. La un moment dat in istorie, ciorapii de blana au fost cusuti de talpa sandalelor, creand o cizma, dar curelele sandalelor au ramas legate in jurul gleznei.

In timp ce cele mai multe sandale realizate la inceputul anilor 2000 sunt, de obicei, fabricate din materiale sintetice sau reciclabile, cum ar fi cauciucul, unele materiale indigene sunt inca folosite pe pietele locale. In India, pielea de bivolita este folosita in mod obisnuit pentru a crea sandale sau „chap-pli”. Metalul si lemnul au fost, de asemenea, folosite in India pentru a produce „paduka”, sandalele traditionale hinduse, alcatuite din talpa groasa de aproximativ doi centimetri si un fel de buton intre degetul mare si cel de-al doilea (design la mare moda si in zilele noastre). In Pakistan, Afganistan si mai in vest, in Siria si Turcia, se purtau sandale, dar acel asa-zis buton dintre degete era inlocuit cu curele realizate din tesaturi.

Astazi, sandalele sau pantofi din piele naturala sunt in continuare un tip de incaltaminte la mare moda, si, in ciuda trecerii timpului, pana si cele mai mari case de moda continua sa se inspire din modele antice.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram