Sănătatea psihică și fizică a mamei după naștere. Sfaturi de la BabyNeeds.ro

16 februarie 2018
Autor:
Fortin

Comportamentul mamei după naștere este strâns legat de o serie de reacții biochimice. De la bucurie și atașament la anxietate și protectivitate, femeile nou aflate în postura de mamă, indiferent de vârstă, experimentează stări fizice și emoționale dintre cele mai dificil de gestionat.

În mod surprinzător, sarcina și nașterea se află într-o foarte strânsă legătură cu activitatea cerebrală

Materia cenușie devine mai concentrată, activitatea cerebrală este mai crescută decât de obicei, în special în regiunile creierului care controlează empatia, comunicarea, anxietatea și starea de bucurie, iar toate aceste schimbări sunt determinate de un exces de activitate hormonală în timpul sarcinii și în perioadă postpartum. Atât sentimentele de iubire și grijă exagerată pentru noul născut, cât și schimbările bruște și severe de dispoziție ale mamei încep cu o serie de reacții în creier.

Totodată, sănătatea emoțională a mamei este strâns legată de sănătatea fizică, mai exact de schimbările fizice majore pe care aceasta le traversează pe parcursul sarcinii și care, spre nemulțumirea celor mai multe tinere mame, continuă și după naștere. Această perioadă a schimbărilor, de la naștere până la revenirea în stare de pre-sarcină, durează, de regulă, între 6 și 8 săptămani.

Sănătatea fizică a mamei după naștere

Sănătatea fizică a mamei tinde să se degradeze după naștere, cauza nefiind legată de naștere și transformările aferente, ci de faptul mamele, într-o mare proporție, își concentrează toate atenția asupra noului născut și nu se mai odihnesc și hrănesc corespunzător. Somnul și mesele simple, dese, bazate pe alimente sănătoase, ar trebui să devină o rutină, mai ales că nașterea oferă un teren propice dezvoltării aumitor afecțiuni. Confortul mamicii este un aspect foarte important după naștere, iar familia trebuie să asigure într-o măsură semnificativă această grijă.

De exemplu, o femeie care a născut pentru prima oară după vârsta de 30 de ani este mai pedispusa riscului de a dezvolta cancer mamar, motiv pentru care vizita la medic ar trebui să fie mai frecventă după naștere. Tot cu sprijinul medicului ar trebui controlată și greutatea femeii, mai ales că aceasta, dacă nu pierde kilogramele acumulate în sarcină și nu scapă de celulita cu ajutorul cosmeticelor potrivite și a dietelor, riscă să aibă probleme cu greutatea întreaga viață.

În timpul sarcinii, nivelul hormonilor de reproducere din corpul unei femei sunt de aproximativ 30 de ori mai mari decât în mod normal. După naștere, acestea scad brusc, iar scăderea bruscă a estrogenului, progesteronului și endorfinelor se consideră a fi cauza principală pentru care se instalează depresia postpartum la mamici.

Mamele au rareori parte de odihnă adecvată. Hrănirea copilului la fiecare 2-4 ore, împreună cu sarcinile obișnuite pe care acestea le au în casă, lipsa de timp, de odihnă și schimbarea atât de bruscă a stilului de viață, toate acestea pot reprezenta un motiv major pentru depresie. Totodată, nivelul hormonilor tiroidieni poate scădea brusc după naștere, motiv pentru care unele femei pot dezvolta diferite afecțiuni tiroidiene. Pentru că foarte multe afecțiuni tiroidiene reprezintă un teren propice stărilor depresive, o examinare fizică amănuntită este absolut necesară. Doar așa se va putea pune un diagnostic diferențial și se va putea găsi, eventual, o formulă potrivită de tratament.

Nașterea și tulburarea obsesiv compulsivă

Nașterea poate determina și probleme emoționale mai severe. Una dintre acestea, poate chiar cea mai comună, este tulburarea obsesiv compulsiva, caracterizată prin apariția gândurilor și imaginailor mentale ale rănirii sau chiar uciderii noului născut.

Tulburarea obsesiv-compulsivă postpartum este tulburarea cel mai puțin tratată, pentru că majoritatea mamelor se ascund, în special pentru că se simt jenate și le e teamă că alte persoane vor crede că reprezintă un risc pentru copilul ei. Cu toate acestea, cazurile în care gândurile de acest fel se materializeaza… sunt neglijabile. Așadar, dacă te regăsești în această situație, e bine să știi că nu ești singură și poți vorbi cu cineva. Tulburarea obsesiv-compulsiva este destul de frecventă în rândul mamelor, iar consultarea unui specialist îți poate fi de mare ajutor. Așadar, dacă simptomele se intensifică sau dacă ai gânduri suicidare, solicită ajutor!

Contribuie activ la recuperarea ta!

După naștere, indiferent că e vorba de o naștere naturală sau o cezariană, este extrem de important ca noile mame să accepte ajutor în sarcinile pe care le au de întreprins în fiecare zi. Nu trebuie să faci totul singură: timpul petrecut cu tine, odihnă, plimbările în aer liber, sportul și alimentația corectă sunt esențiale pentru recuperarea fizică și emoțională. Surmenajul și tendința de a fi perfectă în toate, des întâlnită după naștere, nu fac decât să întârziere și să îngreuneze recuperarea.

***

BabyNeeds.ro este o resursă majoră de articole pentru bebe, fiind una dintre destinațiile preferate ale părinților pentru shopping de produse pentru copii. Blogul BabyNeeds.ro prezintă articole periodice despre parenting și îngrijirea bebelușilor și copiilor mici.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram