Sa salvam Mocanita de pe Valea Hartibaciului

14 octombrie 2013
Autor:
dowmedia08

Pe langa dezvoltarea turismului, repunerea in functiune va deservi si transportului localnicilor. Mocanita ar putea transporta minim 100 de persoane, fata de drezina, care poate transporta doar 16 persoane la o viteza de aproape 40 km/ora. In acest fel Mocanita ar putea aduce un profit de sute de mii de euro anual la bugetul de stat numai din vanzarea biletelor.

“Vrem sa convingem autoritatile zonale, Consiliul Judetean Sibiu si autoritatile de pe Valea Hartibaciului sa sprijine trecerea liniei din proprietatea statului, respectiv a CFR-ului, in proprietate locala”, afirma Mihai Dragomir, presedintele Asociatiei „Mioritics”

In acest scop Asociatia Mioritics, in parteneriat cu ATU - Asociatia pentru Tranzitia Urbana organizeaza o dezbatere pe tema salvarii Mocanitei, in data de 10 Octombrie 2013 , la Ceainaria Librariei Carturesti, avand ca invitati membri ai Directiei judetene de cultura Sibiu, ai primariei din Agnita, reprezentanti ai SAAF SA, investitori privati si alti invitati.

In paralel cu aceasta actiune s-a lansat si Campania de strangere de semnaturi pentru sustinerea proiectului de revitalizare a Mocanitei la nivel national.

Asociatia Mioritics, in parteneriat cu ATU - Asociatia pentru Tranzitia Urbana, militeaza pentru trecerea sinelor de cale ferata din proprietatea CFR in cea a comunitatilor locale si recastigarea Mocanitei, dupa ce, pe data de 1 septembrie 2001, dupa 91 de ani de activitate, s-a decis scoaterea din CFR a singurei perechi de trenuri mixte pe zi. Ca urmare a lipsei fondurilor pentru intretinerea locomotivelor, turistii sunt nevoiti sa se plimbe cu o drezina cu banci din lemn.

Asociatia Mioritics este o organizatie non-guvernamentala si non-profit fondata in anul 2004, avand ca misiune protejarea si promovarea patrimoniului cultural si natural, dezvoltarea ecoturismului si turismului cultural din Romania. Mioritics a fost aleasa de Biroul Regional UNESCO din Venetia sa implementeze in Romania programul ”Cultural Heritage - a Bridge Towards a Shared Future”, o initiativa internationala ce urmareste intarirea cooperarii regionale pentru o mai buna protejare si promovare a patrimoniului cultural din Europa de Sud-Est. Asociatia a devenit, incepand cu iulie 2009, reprezentantul oficial al Romaniei la reteaua European Institute of Cultural Routes (EICR), iar in luna mai 2010 a inaugurat primul Centru de Resurse al EICR pentru Europa de Sud-Est. Mioritics administreaza o retea de Centre de Informare de Patrimoniu in Sighisoara, Rasnov si Altana (judetul Sibiu) avand peste 60.000 de vizitatori pe an si este organizator al unor evenimente culturale importante. Mioritics este membru in Consiliul Director al Asociatiei de Ecoturism din Romania.

Repunerea in functiune a Mocanitei este si una dintre activitatile incluse in strategia de revitalizare pe termen lung a patrimoniului cultural si natural din Valea Hartibaciului. Zona Vaii Hartibaciului reprezinta zona de implementare a proiectului Viva East coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitie Urbana,.

Scopul proiectului este sa aduca un plus valoare zonelor est-europene cu un potential cultural si turistic ridicat (centre istorice mici, peisaj, cultura si identitatea locala, traditii si obiceiuri), dar slab valorificat.

Proiectul Viva Eastpart este implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei retele internationale, implicand experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si punand la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte, articole, si strategii de revitalizare pe termen lung a patrimoniului cultural si natural din Valea Hartibaciului.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram